Бойові дії на російській території вдарять по економіці агресора – ЗМІ

Перехід війни на російську територію вдарив по економіці агресора.

Він може знизити мізерний прогноз зростання економіки Росії до 0,8% 2023 року, пише Bloomberg Economics.

“Всі, хто знаходиться поряд із зоною бойових дій, їдуть або думають про це. Це довгострокові наслідки – навіть за сприятливого розвитку подій люди навряд чи повернуться швидко”, сказав економіст і колишній урядовець Євген Гонтмахер.

У Бєлгородській області тисячі людей переїхали до притулків. У місті Шебекіно розташований відомий у Росії макаронний завод. Там влада пообіцяла фінансову допомогу виробництвам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГУР повністю володіє інформацією про події в Бєлгородській області

За даними Bloomberg Economics, спалах повномасштабних бойових дій позначиться на економічному зростанні Росії у третьому кварталі.

Банк Росії прогнозує цього року зростання економіки на 2% і досягнення довоєнного рівня до кінця 2024 року в міру послаблення впливу санкцій. Мінекономіки очікує зростання ВВП більш ніж на 1%. Третій квартал поспіль річний спад ВВП Росії скоротився на -1,9%.

Посилення бойових дій у прикордонних областях поставить місцеву економіку на межу виживання. Відтік мешканців із зони бойових дій та шкода інфраструктурі додадуть витрат, вважає спеціалістка з регіонів Росії Московського державного університету Наталія Зубаревич.

Російська пропаганда розповідає про нібито великі втрати серед бійців “Російського добровольчого корпусу” в Бєлгородській області.

Однак це лише вигадки. Про це в ефірі телемарафону повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Як відзначив представник ГУР, внаслідок подій в Бєлгородській області російська пропаганда зламалась, оскільки не може нормально пояснити ключові моменти навіть внутрішній аудиторії.

22 травня у Бєлгородській області почалися військові дії, за які взяли відповідальність формування етнічних росіян “Російський добровольчий корпус” (РДК) та легіон “Свобода Росії”. Обидва воюють на боці України.