Хмельницька АЕС вперше отримала ядерне паливо Westinghouse

Хмельницька АЕС вперше отримала ядерне паливо Westinghouse

Фото: Хмельницька АЕС

На Хмельницькій АЕС планують збудувати ще чотири енергоблоки

Раніше блоки ХАЕС працювали на російському паливі, закупленому ще до повномасштабного вторгнення.

Для двох енергоблоків Хмельницької атомної електростанції доставили ядерне паливо американської компанії Westinghouse. Про це повідомив Енергоатом у п’ятницю, 8 березня.

“Свіже ядерне паливо (СЯП) Westinghouse для двох енергоблоків ХАЕС з реакторами ВВЕР-1000 вже на майданчику станції. Відтепер всі вітчизняні атомні електростанції використовуватимуть американські тепловидільні збірки. Їх завантажать в реактори Хмельницької АЕС вже цього року – під час планово-попереджувальних ремонтів”, – йдеться в повідомленні.

Вказано, що дотепер блоки ХАЕС працювали на російському паливі, закупленому ще до повномасштабного вторгнення. Але після 24 лютого 2022 року Енергоатом повністю припинив співпрацю з країною-агресоркою.

В Енергоатомі додали, що провели низку технічних робіт і придбали необхідне обладнання, щоби всі атомні енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 працювали на ядерному паливі Westinghouse.

Нагадаємо, в 2024 році Україна почне будівництво чотирьох реакторів на ХАЕС. Два з них раніше будувалися, але були заморожені.

Також повідомлялося, що два блоки на ХАЕС будуть сучасними проектами АР1000.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp