Поляки менш готові допомагати українським біженцям

Поляки все менше готові підтримувати українських біженців.

Респонденти вказують на те, що зміна ставлення пов’язана з “вимогливою позицією” біженців. Опитування провели Дослідницька лабораторія Варшавського університету та Економічно-гуманітарна академія у Варшаві, повідомляє Rzeczpospolita.

Зменшення підтримки стосується практично всіх форм, окрім освіти.

“Ми все ще хочемо допомагати, в цьому переконані 85 відсотків респондентів, але вже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше або навіть у січні цього року”, пояснив керівник проєкту Роберт Станішевський.

За п’ять місяців група тих, хто вважає, що Польща повинна допомагати Україні під час війни, зменшилася з 62 до 42%. 35% однозначно позитивно ставляться до допомоги. У січні таких людей було 47%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Таку роботу не можна порекомендувати навіть ворогу” українці розповіли про заробітки на польській полуниці

Чверть поляків проти додаткової допомоги Україні. Відсоток тих, хто рішуче за допомогу біженцям у Польщі, впав з 49% до 28%.

Близько 70% поляків хочуть, щоб українці повернулися до своєї країни після закінчення війни.

60% опитаних проти рівного доступу до пільг, доступних полякам. Більш ніж половина проти надання пільг та фінансування харчування і проживання українців.

39,4% респондентів змінили своє ставлення до українців через “вимогливе ставлення”.

“Найчастіше респонденти пояснювали це фразою “їм все повинно бути безкоштовно”, вказав Станішевський.

14,5% вказали, що “українці мають більше прав, ніж поляки”.

“Це результат антиукраїнських думок, поширюваних у соціальних мережах, які ніким не придушуються”, прокоментував президент Об’єднання українців у Польщі Мирослав Скурка.

З 1 березня 2023 року українці, які понад 120 днів мешкають у польських колективних житлових центрах, мають частково компенсувати вартість проживання.

Відповідні зміни до закону підписав президент Польщі Анджей Дуда.