Суд уперше виніс вирок митрополиту московської церкви

Митрополиту Російської церкви в Україні уперше винесли вирок.

Колишній керівник Кіровоградської єпархії митрополит Іосаф визнав свою провину, передає Служба безпеки України.

“Він та секретар цієї установи повністю визнали свою вину у злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки. Їх засудили за статтею “порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила чергового поплічника окупантів в РПЦ в Україні

Суд призначив їм три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки, а також заборонив на рік обіймати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Фігуранти публічно вихваляли захоплення частини України. Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила. Координував з ним підривну діяльність.

У церквах громади роздавали пропагандистську літературу з РФ. У ній ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Колишнього митрополита Кіровоградської єпархії, а нині вікарія Російської церкви в Україні Іосафа (Петра Губеня) суд у Кропивницькому відправив під нічний домашній арешт. Його підозрюють у розпалюванні ворожнечі.

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на обʼєктах РПЦ в Україні у Київській та Херсонській областях. Традиційно, знайшли чимало “цікавого”. Так, на території Пустинно-Миколаївського скиту, який знаходиться у “забороненій” Чорнобильській зоні, було виявлено 16 підозрілих осіб. Серед них ‒ чоловіки спортивної статури.