Православний календар на квітень 2023: нагадуємо про головні церковні дати

Православний календар на квітень 2023 року насичений великою кількістю релігійних подій.

На другий місяць весни припадає Воскресіння Христове. Великодню також передує низка інших церковних свят, передає Gazeta.ua.

Благовіщення пресвятої Богородиці

Благовіщення вважають третім за значенням після Великодня та Різдва Христового церковним святом. Відзначається щороку 7 квітня.

Цей день присвячений благій вістці від архангела Гавриїла до Діви Марії про те, що вона непорочно зачне від Святого Духа та народить Ісуса Христа.

Вербна неділя

Це шоста за рахунком неділя Великого посту, якою розпочинається Страсний або Великий тиждень. За сім днів після нього християни східного обряду визначатимуть Воскресіння Христове.

Тобто дата щороку варіюється залежно від дня, у який святкують Великдень. Цього року Вербна неділя припадає на 9 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли цього року Великдень та інші великі свята: як самостійно визначити дати

Великдень

Одне з найважливіших церковних свят. На Великдень в Україні заведено пекти паски і фарбувати курячі яйця.

Великдень перехідне свято, дата якого залежить від місячного календаря, але він завжди відзначається в неділю. Перед Великоднем вірянини очищають тіло, дотримуючи суворий 50-денний Великий піст.

Цього року Великдень святкують 16 квітня.

Радониця (або Проводи)

Головний поминальний день року. Цього дня заведено згадувати усіх померлих родичів та знайомих, щоб розділити з ним радість Великодня.

Цей день зазвичай відзначається у перший вівторок після Воскресіння Христового. Цього року Радоницю відзначатимуть 25 квітня.

Інші важливі церковні дати:

2 квітня Тиждень п’ятий Великого посту;

8 квітня Лазарєва субота;

10 квітня Великий Понеділок;

11 квітня Великий Вівторок;

12 квітня Велика Середа;

13 квітня Великий Четвер. Таємна вечеря;

14 квітня Велика П’ятниця. Розп’яття Христа;

15 квітня Велика Субота. Останній день Великого посту;

17 квітня Перший день після Великоднього тижня;

23 квітня Останній день Великоднього тижня;

30 квітня Тиждень третій після Великодня.

27 лютого у православних вірян почався Великий піст, який триватиме до 15 квітня. Це найдовший і найсуворіший піст у році. Перший день Великого посту називається чистий понеділок. Цей день має чимало звичаїв.

У період Великого посту слід відмовитися від їжі тваринного походження. У понеділок, середу і п’ятницю дотримуватися сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без масла, а у вихідні гаряча їжа з рослинною олією. Перший і останній дні великого посту є найсуворішими в плані харчових обмежень.