“РПЦ шукає лазівку”, – чи звільнять лавру від московських монахів

Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель і майна, якими користувалися представники Російської православної церкви в Україні. Однак оголосити про це складніше, ніж зробити.

Тому що московські монахи активно чинитимуть спротив. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла релігієзнавець Людмила Филипович.

“Я не зовсім переконана, що їх так просто виселять. Вони цілком можуть знайти лазівку, через яку залишаться. Вони стільки років там були, і тому чіплятимуться за все. Так, договір розірвали. Але вони можуть запропонувати заключити договір про оренду. І почати платити гроші. Можуть подати позов до суду. І знайти такі аргументи, щоб довести, що держава несправедливо поставилася. Можуть спробувати підняти хвилю підтримки за кордоном, що вже частково зробили”, каже Филипович.

Дата про 29 березня доволі умовна, вважає релігієзнавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У якому стані зараз ЗСУ та чи відповідає дійсності стаття The Washington Post про песимізм в армії

“Не можна підігнати потяг до Лаври і погрузили всіх монахів. А їх там багато 200 монахів і ще 400 спудеїв, що вчаться у семінарії. Ще близько 500 людей, що обслуговують. Люди там все життя прожили, і тому будуть захищати можливість залишитися. Саме на це вони і битимуть. Потрібно наголошувати, що треба шукати рішення, яке може задовольнити і їх, і державу. А так як було вже не буде. Бо 30 років вони мали привілейований стан, говорить Филипович.

В Україні залишається багато монастирів РПЦ, але Києво-Печерська лавра особливий випадок, пояснює релігієзнавець.

“Це частина нашої історії. Там мають молитися люди. Повинна бути добра воля як держави, та і церкви. З боку першої вона є, але з іншої сторони ні. Парафіяни московської церкви вважатимуть такі дії тиском. Порівняють це навіть зі Сталіним. Хоча за дев’ять років війни монахів ніхто не чіпав. Навіть більше їм постійно виділявлася земля, де будували нові храми. Все,тощо відбувається зараз, з боку РПЦ в Україні пропагандистський трюк, щоб повернути собі колишній статус. Зараз вже немає рівніших серед рівних. І всі мають відповідати перед законом. Це питання складне. За дев’ять років війни вже треба мати чітку позицію, а не знаходитися посередині. Але переважна більшість цих священиків зберігають відносини з росіянами, мають московську освіту, продовжують дружбу”, наголошує Филипович.

Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель і майна, якими користувалися представники Російської православної церкви в Україні. Представники російської церкви мають звільнити приміщення на території заповідника до 29 березня. Про це повідомив сайт Києво-Печерської лаври.

За договором від 19 липня 2013 року чоловічий монастир російської церкви безоплатно користувався культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.