“Намагаються заткнути рота військовим”: бійці виступили на захист комбата “Купола”

Військовослужбовці 46-ї десантно-штурмової бригади заявляють, що будуть захищати командира третього батальйону бригади з позивним “Купол”.

Такі заяви бійці роблять після того, як комбата понизили у посаді. Про це, зокрема, у Facebook написав військовослужбовець 46-ї бригади Володимир Шевченко.

Він зазначає, що Україна позиціонує себе вільним суспільством, тобто “повною протилежністю РФ та совку як її предтечі”.

“Це теорія. На практиці все трохи не так. На практиці є невеликий (більше, ніж був 9 років тому, але менший, ніж треба) відсоток активного та свідомого суспільства, для якого ці гасла не просто набір літер. На практиці в нас знімають з посади одного з найкращих комбатів цієї дев’ятирічної війни. На практиці в нас намагаються заткнути рота військовим, щоб вони, не дай Боже, не зруйнували ідеальну картинку світу, змальовану владою для пересічного”, ‒ зазначив Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У якому стані зараз ЗСУ та чи відповідає дійсності стаття The Washington Post про песимізм в армії

Бійців обурило пониження комбата в посаді після його інтерв’ю “The Washington Post”. Вони стверджують, що інтерв’ю насправді правдиве та максимально по суті справ.

“Обережне та виважене насправді. Бо реальність набагато гірша. Дає інтерв’ю, після якого вище військово-політичне керівництво мало б зібрати термінову нараду з усунення означених проблем. Бо це реальність. І це не думка псевдоексперта про “двє-трі нєдєлькі”. Це виважена експертна думка професіонала найвищого класу. Людини, яка користується стовідсотковою та безумовною повагою своїх підлеглих та всіх інших підрозділів, які з ним перетиналися. Але замість цього вище військово-політичне керівництво вирішує покарати надто розумного комбата та зняти його з посади”, ‒ зазначає військовий.

За його словами, головним наслідком такого кроку буде демотивація війська.

“Демотивація та відтік кадрів. Якщо суспільство проковтне це, якщо армія проковтне це, велика кількість військових профі пошле все під три чорти та будь-якими методами піде з армії. Хвороб, щоб списатись, в кожного з них за ці роки вистачить на роту. З третього батальйону точно піде значна частина досвідченого особового складу. Я б сам пішов, якби з моїм комбатом вчинили так само. Бо особовий склад надихає не президент”, ‒ наголосив Шевченко.

Командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія “Купола” переводять з посади командира бойового батальйону на посаду заступника командира батальйону навчального центру після критичного інтерв’ю американській газеті The Washington Post. Рішення щодо пониження “Купола” на посаді було ухвалене командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ, тобто генерал-майором Максимом Миргородським.

Командир “Купол” був одним зі співрозмовників видання The Washington Post. Пізніше в результаті розмов видання написало, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців, а недосвідченість новобранців, разом із браком зброї, нібито зменшує оптимізм та ставить під сумнів готовність Києва до весняного наступу.