В РНБО прокоментували виселення московських попів з лаври

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував виселення представників Російської православної церкви в Україні з Києво-Печерської лаври.

Влада діятиме згідно з ухваленими нормативно-правовими актами. Про це Данілов сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Те, що стосується церкви це стара історія. Звичайно, не буде ніякого застосування фізичної сили, насильства. Ми не Російська Федерація. Але ми точно будемо виконувати те, що належить нам, з урахуванням тих нормативно-правових актів, які є на нашій території”, сказав секретар РНБО.

Данілов сказав про російське ФСБ, яке “є безпосередньо в певній кількості в цьому середовищі”.

“Інша справа, що цим користуються представники 5-го і 1-го управлінь ФСБ Російської Федерації, які є безпосередньо в певній кількості в цьому середовищі”, заявив Данілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський піп збирав розвіддані для ФСБ

Також секретар РНБО сказав: “Ми не проти тих людей, які мають стосунок до тих чи інших релігійних процесів. Але ми проти впливу на державу цих речей. Ви не маєте державі права диктувати, ви не маєте державу тримати у заручниках”.

Минулого тижня Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди.

За інформацією Мінькульту, ті мають звільнити будівлі і споруди до 29 березня.

Представник РПЦ в Україні, митрополит Павло Лебідь заявив, що не піде з лаври.

Торік заповідник поінформував представників російської церкви, що з 1 січня не продовжує договір користування Успенським собором і Трапезною церквою.

У січні міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив про рішення щодо передачі державі Успенського собору і Трапезної церкви.