Греко-католицька церква України переходить на новий календар

Українська греко-католицька церква оголосила про перехід на новий календар з 1 вересня.

Саме тоді починається новий церковний рік, йдеться у постанові сесії архієрейського синоду УГКЦ, яка відбулася 1-2 лютого.

“Взявши до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої церкви, УГКЦ в Україні вирішила перейти з 1 вересня за новим стилем на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної пасхалії”, повідомив синод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ може перейти на святкування Різдва 25 грудня – Епіфаній

Нерухомі свята це ті, що завжди припадають на той самий день у році, наприклад Різдво Христове (за новим стилем 25 грудня), Миколая Чудотворця (6 грудня), Різдво Богородиці (8 вересня) тощо.

Для тих парафій і громад, які не готові до такого року, УГКЦ залишає можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

На початку лютого на засіданні Священного синоду Православної церкви України також обговорили питання новоюліанського календаря та календарної реформи.

Затвердили порядок благословення парафіям і монастирям на використання новоюліанського календаря. Вирішили скликати Собор для обговорення календарної реформи.

Новоюліанський календар мало чим відрізняється від Григоріанського. До 28 лютого 2800 року всі свята співпадають. Далі можлива похибка, бо Новоюліанський календар інакше обчислює один день високосного року.