Президент Зеленський підтримав спірний закон щодо підвищення покарань для військових: що пише світова преса

Президент Володимир Зеленський підписав спірний закон щодо підвищення покарання для військових за їхні провини, незважаючи на петицію, в якій українці просили його цього не робити. Проект закону підтримав теж головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який має велику повагу в суспільстві. Закон має багато критиків в українській армії. І можлива відставка міністра оборони на тлі корупційного скандалу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Нові закони про дисципліну в українській армії спричинили страх і лють на фронті”, Politico, США

Президент Зеленський у четвер відмовився накласти вето на новий закон, який посилює покарання для військових, відхиливши петицію, підписану більш ніж 25 тис. українців, які вважають, що він занадто суворий.

Запорука боєздатності армії та перемоги України – дисципліна – Зеленський

“Запорукою боєздатності військових частин та перемоги України є дотримання військової дисципліни”, – заявив він у своїй письмовій відповіді на петицію.

Українські солдати приголомшили світ своєю стійкістю та успіхами на полях битв, витримавши річний натиск російських військ. Але серед київських сил, які складаються здебільшого з новобранців, яким бракує попереднього військового досвіду чи підготовки, деякі важко справляються. Є ті, хто бунтував проти наказів командирів, напивався чи хуліганив. Інші, у яких закінчувалися боєприпаси та моральний дух, втікали, рятуючи своє життя, залишивши позиції.

Прагнучи привести свої сили у відповідність, Зеленський у січні підписав каральний закон, який запроваджує суворіші покарання для дезертирів та норовливих солдатів, і позбавляє їх права на оскарження.

Закон спрямований на стандартизацію та посилення відповідальності за порушення правил, підвищення дисципліни та боєздатності військових частин. За непокору загрожуватиме від п’яти до восьми років в’язниці, а не від двох до семи, як раніше. Дезертирство або неявка на службу без поважної причини терміном до 10 років. Загрози командирам, вживання алкоголю, оскарження наказів та багато інших порушень також переслідуватимуться жорсткіше, аж до тюремного ув’язнення. Ті, хто порушував ці правила в минулому, могли відбутися випробувальним терміном або скороченням їхньої бойової зарплатні.

Ті, хто лобіював новий закон, наприклад, генштаб ЗСУ, стверджують, що він зробить дисципліну справедливішою раніше, оскільки суди виносили рішення про порушення у кожному конкретному випадку, деякі правопорушники могли уникнути покарання за серйозні порушення.

Але солдати, юристи і правозахисники розкритикували ці заходи як недоречний та грубий інструмент, який не допоможе усунути корінні причини військової недисциплінованості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами” – Юрій Білоус

Нові каральні правила позбавляють свободи дій та перетворюють суди на “калькулятори” для видачі покарань військовим незалежно від причин правопорушень, заявив адвокат Антон Діденко.

“Закон матиме негативні наслідки для захисту прав військових і знизить рівень мотивації під час проходження служби. Це може нести ризики для захисту прав людини та для обороноздатності держави”, – йдеться у заяві громадської організації “Коаліція “Реанімаційний пакет реформ”.

Воєначальники Зеленського не згодні, стверджуючи, що заходи необхідні, щоб вистояти перед нападом Росії.

Армія заснована на дисципліні. І якщо прогалини у законодавстві не забезпечують її дотримання, це несправедливо.

“Армія ґрунтується на дисципліні. І якщо прогалини у законодавстві не забезпечують її дотримання, а відмовники можуть заплатити штраф до 10% від бойової зарплатні або отримати покарання з випробувальним терміном, це несправедливо”, – заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Зеленський у відповіді на петицію з проханням скасувати зміни погодився, що дисциплінарні заходи щодо військових мають враховувати їхні індивідуальні обставини, і пообіцяв, що уряд додатково розгляне питання щодо покращення дисциплінарного механізму. Він не уточнив, коли цю роботу може бути виконано. І не припинив дію закону на цей час.

ЗСУ швидко збільшилися до більш ніж 1 млн. солдатів за рік з того часу, як Росія почала своє вторгнення в лютому 2022 року, порівняно з 250 тис. осіб. Приплив сотень тисяч новобранців, яких Україна має одягнути та навчати, витримуючи вогонь Росії, поставив під загрозу звичайний процес перевірки та призвів до того, що деякі солдати виявилися не готовими до бою, каже старший сержант Валерій Маркус.

“Багато людей у нашій власній бригаді не хочуть воювати. Деякі з тих, хто приєднався з неправильних мотивів, наприклад, через зарплату, згодом не витримують тиску і хочуть втекти чи розпочати бунт”, – каже він.

Маркус говорить про солдатів, які скаржаться на брак зброї чи недоречні накази від їхніх командирів, але більшість проблем можна вирішити всередині по відповідних каналах, а публічне оприлюднення скарг, на його думку, дискредитує ЗСУ та підриває спроби допомогти військам.

“Чи я визнаю проблеми? Так. І працюю над їх усуненням. Успішні операції зі звільнення територій тому підтвердження”, – сказав Залужний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні” Петро Черник

Але солдати, багато з яких висловили повагу до Залужного, були глибоко розчаровані його підтримкою нового закону.

“Це дуже демотивує. Це такий разючий контраст із орієнтованою на людину та лідера “релігією” Залужного”, – сказала Євгенія Закревська, юрист-правозахисник, яка брала участь у військових діях і зараз є членом 92-ї окремої механізованої бригади імені Івана Сірка.

Україна має боротися з глибинними причинами дезертирства та неправомірної поведінки, а не жорсткіше карати солдатів

Ті, хто виступає проти нового закону, стверджують, що Україна має боротися з глибинними причинами дезертирства та неправомірної поведінки, а не жорсткіше карати солдатів, які порушують правила.

Офіцер, який недавно покинув прифронтовий Бахмут, розповів: “Іноді залишення позицій – єдиний спосіб врятувати особовий склад від безглуздої загибелі. Якщо вони не можуть доставити боєприпаси або змінити війська, коли ви декілька днів сидите в окопах без сну та відпочинку, ваша бойова цінність зводиться до нуля”.

Офіцер додав, що багато проблем з дисципліною кореняться в неефективному чи недбалому командуванні, а також у навантаженні на солдатів, які борються зі значно більшою армією загарбників, а це означає, що їх не змінюють так часто, як слід.

“Втома та травми призводять до психічних розладів, вносять у солдатське життя хаос, недбалість. Це сильно впливає на бійцівські якості та послух”, – сказав офіцер.

Закревська сказала, що українські солдати рідко залишають позиції, продовжуючи боротися навіть у чисельній меншості та зазнаючи значних втрат.

За її словами, солдати залишають позиції лише від розпачу, додаючи, що для запобігання дезертирству командири мають частіше міняти бійців. Але вона визнала, що у багатьох місцях відпочинок для військ неможливий через брак інших боєздатних частин.

“Міністра оборони України відправляьб у відставку, заявив соратник Зеленського”, The Guardian, Велика Британія

Міністр оборони України Олексій Рєзніков під тиском корупційного скандалу має бути переведений на іншу державну посаду, оскільки російські війська наближаються до Бахмута, заявив близький союзник президента Зеленського.

Становище Рєзнікова, одного з найвідоміших у світі діячів України, опинилося під загрозою після того, як з’ясувалося, що міністерство оборони платило вдвічі-втричі більше, ніж у супермаркетах, за продовольство для постачання військ.

Міністерство оборони очолить Кирило Буданов – голова військової розвідки України

У неділю ввечері голова парламентського блоку Зеленського “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що міністерство оборони очолить Кирило Буданов, голова військової розвідки України.

Він додав, що Рєзніков стане міністром стратегічних галузей промисловості, якому доручено зміцнювати військово-промислове співробітництво.

“Війна диктує зміни у кадровій політиці. Часи та обставини вимагають зміцнення та перегрупування. Це те, що відбувається зараз і відбуватиметься у майбутньому”, – заявив Арахамія.

Після заяви Арахамія від Рєзнікова не було коментаря, але раніше він заявив, що його перебування на посаді міністра оборони може тривати недовго.

“Ніхто не сидить у кріслі все життя”, – сказав Резніков.

Він наголосив, що його становище на посаді міністра оборони “залежало від президента Зеленського відповідно до конституції”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Російська Федерація поставила нову ціль” Олександр Мусієнко

Міністр також виділив озброєння, яке Україна поступово отримувала з Заходу за останній рік, від 155 мм артилерійських гармат до танків, і заявив, що “тому сьогодні можемо сказати, що де-факто є країною НАТО”.

Минулого тижня він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі, що підкреслювало його важливість у Києві. Але він зіткнувся з низкою питань про корупцію в міністерстві від українських журналістів, коли Зеленський ініціював нову кампанію по боротьбі з корупцією, щоб показати, що країна може бути готова до членства в ЄС. Рєзніков визнав, що зусилля щодо боротьби з корупцією в його міністерстві необхідно “повністю перезавантажити”.

Міністр оборони сказав, що, на його думку, Україна у результаті отримає F-16 або інші західні винищувачі, але застеріг від повільного прийняття рішень.

“Зволікання з авіацією коштуватиме нам більше життів та крові українців і дорожче коштуватиме Заходу у повоєнному відновленні”, – сказав він.

Майбутній російський наступ, передбачив міністр, відбуватиметься з “двох напрямків, щоб прорвати нашу лінію оборони на сході та півдні” у спробі захопити весь Донбас та зберегти великий сухопутний міст між Росією та Кримом.

Велика атака, ймовірно, буде присвячена першій річниці війни, сказав він, додавши, що хоча “не все західне озброєння буде доставлене вчасно”, Україна, на його думку, зможе стримати нову атаку.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія збирає сили до 250 тис. солдатів, щоб атакувати найближчим часом. Україна сподівається, що західні танки прибудуть вчасно, щоби відбити тиск. Найважчі бої попереду, у найближчі кілька місяців можуть вирішити хід війни. США повинні якнайшвидше переглянути підхід, і дати Києву все необхідне для перемоги зброю, включаючи літаки F-16 і ракети ATACMS. На саміті ЄС у Києві сьогодні Євросоюз не пообіцяє Україні швидкого вступу, але покаже солідарність.