Про яку зброю Україна домовляється із Заходом: Подоляк повідомив

Заходу треба відмовитись від надмірної обережності в питанні постачання озброєнь.

Для України пріоритетною військовою допомогою від західних партнерів є ракети підвищеної дальності і штурмова авіація, сказав радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк, передає Gazeta.ua

“Ми отримаємо ракети підвищеної дальності – вони є в пакеті, який Сполучені Штати нам надають. Але це 150 кілометрів, тому ми продовжуємо говорити про ракети підвищеної дальності, які працюють на відстані 200-300 кілометрів. Друга складова – дуже інтенсивні переговори йдуть щодо авіації”, сказав він.

Україні необхідна штурмова авіація на цьому етапі війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка зброя наблизить закінчення війни: у Зеленського зробили заяву

“Коли ти йдеш у контрнаступ, то для того, щоб зверху захищати і прикривати своїх хлопців, свою бронетехніку, яка буде йти у прорив, потрібна саме штурмова авіація, яка буде як танк – з неба зносити все, заливати вогнем, тому що треба багато нищити російської техніки, живої сили і таке інше. Тому це A-10 – штурмова авіація. Безумовно, є ефективні винищувачі, як F-16, які використовуються для перехоплення і для штурмових операцій. Вони є ключовим літаком у багатьох країнах. Таким чином, будемо проводити переговори саме щодо F-16, штурмової авіації, ударних вертольотів, як Apache, і таке інше. Це все сьогодні на столі переговорів”, пояснив Подоляк.

Україна отримує максимальну номенклатуру зброї.

“Це і ЗРК, і танки, включно з “Абрамс”, додаткові “Джавеліни”, “Стінгери”, снаряди 155 калібру, “Хаймерси”, гаубиці, ствольна артилерія. А зараз ми вже отримуємо ракети підвищеної дальності, будемо говорити про ATACMS чи аналоги, будемо говорити про F-16 чи штурмову авіацію, включно з гвинтокрилами”, підсумував радник.

Питання щодо надання Україні бойових літаків поки не стоїть на порядку денному. Однак, міжнародна спільнота має допомагати Україні всіма можливими засобами. Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Збройні сили України критично потребують західних бойових літаків, щоб бути більш ефективними в боротьбі проти російських окупантів. Про це сказав український пілот на позивний “Джус”.