Патріарх РПЦ Гундяєв був шпигуном від КДБ в Швейцарії – ЗМІ

Патріарх Російської православної церкви Кирило Гундяєв у 1970-х роках шпигував у Швейцарії.

Майбутній російський релігійний лідер працював на Комітет державної безпеки СРСР і здійснював розвідувальну діяльність, інформує франкомовна швейцарська газета Le Matin Dimanche і німецькомовна газета SonntagsZeitung з посиланням на розсекречені архіви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Гундяєв заспівав стару пісню про “один народ”

“Кирило займався шпигунством, працюючи в Женеві як офіційний представник Московського патріархату при Всесвітній раді церков (ВРЦ). Місія Кирила, кодове ім’я якого було “Михайлов”, полягала також у тому, щоб впливати на Раду, щільно інфільтровану у 1970-х та 1980-х роках радянськими агентами”, зазначає SwissInfo.

РПЦ відмовилася коментувати імовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві, а ВРЦ зі свого боку каже, що у неї “немає жодної інформації” з цього питання.

В березні 2022 року Гундяєв благословив військових РФ на війну проти українців. З нагоди цієї події він подарував командувачу Росгвардії Віктору Золотову Августівську ікону Божої матері. У промові Золотова у відповідь, що прозвучала у Храмі Христа Спасителя, була обіцянка перемогти та фактично завоювати Україну.

А вже за пару місяців патріарх закликав молитися про те, щоб “не розпочалася війна”. Каже,”спостерігається важкий період історії. Він небезпечний і доленосний для Росії”.