Представникам держави-терориста не місце на Олімпіаді й міжнародних турнірах – Зеленський

“Продовжуємо […] дипломатичний марафон для того, щоб не допустити використання Кремлем світового спорту та олімпійського руху для своєї пропаганди. […] Україна направила відповідні листи компаніям, які найбільше підтримують Міжнародний олімпійський комітет. Це великі міжнародні компанії, які точно зацікавлені в тому, щоб їхню репутацію, підтримку не використали заради пропаганди війни”, – сказав він.

Зеленський наголосив, що “представникам держави-терориста не місце на Олімпіаді та міжнародних турнірах”.

Найближча Олімпіада відбудеться у Парижі з 26 липня до 11 серпня 2024 року.

2 лютого 2023 року міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортничук заявив, що у разі допуску до змагань російських і білоруських спортсменів Олімпіаду 2024 можуть бойкотувати до 40 країн, зокрема Великобританія, США і Канада.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала усунути спортсменів РФ і Білорусі від усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії і Білорусі як держав залишаються чинними і на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, таких як прапор чи гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ і Білорусі у змаганнях за суворих умов.

Зеленський після цього запросив голову МОК Томаса Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Зеленський 24 січня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном підкреслив, що “спортсменам із Росії не місце на Олімпійських іграх у Парижі”, а 29 січня написав французькому лідеру листа на цю саму тему.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував позицію МОК щодо можливості участі російських спортсменів в Олімпіаді, заявивши, що “МОК готовий розтоптати могили тисяч невинних людей, яких убили та вбивають росіяни”.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що російські спортсмени не можуть брати участь в Олімпіаді під жодним прапором, оскільки “вони заплямовані кров’ю українців”.

Голова НОК України Вадим Гутцайт не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси й росіяни.

31 січня у МОК заявили, що затверджені санкції проти російських і білоруських спортсменів не підлягають перегляду.