Сексуальне насильство: що робити жертвам в небезпечній ситуації

Існує низка прийомів, які можуть допомогти уникнути спроби сексуального насильства.

Головне, при очевидній спробі зґвалтування, перебороти шок та не завмерти перед небезпекою, радять психологи в Telegram “Психологічна підтримка”.

“Слід запам’ятати просту аксіому: чуже тіло унікальне та недоторкане. Фізичні кордони непорушні. Те, що лежить поза цією аксіомою, не є нормою, і про це потрібно говорити”, йдеться в повідомленні

Фахівці рекомендують робити наступне у разі загрози зґвалтування:

1. Дійте нестандартно і несподівано для ґвалтівника. Кричіть не своїм голосом. Вдайте, що несповна розуму. Скажіть щось максимально несподіване для нападника. Його збентеженість може дати вам час для втечі.

2. Подивіться прямо в очі. Зоровий контакт може збентежити нападника й дати зрозуміти, що ви запам’ятали, як він виглядає. Це може відлякати ґвалтівника.

3. Скажіть, що маєте захворювання, яке передається статевим шляхом. Щонайменше, це може дати кілька секунд, щоб вирватися і втекти.

4. Застосовуйте будь-які доступні методи, аби фізично унеможливити зґвалтування. Тобто, аби в нападника зникла ерекція. Нудота, нав’язливий та хворобливий кашель, інші фізіологічні потреби усе це може відвернути нападника.

5. Контролюйте, що ви п’єте та їсте. Перебуваючи в закладі або в когось вдома. Якщо після випитого ви різко відчули запаморочення або погіршення стану, негайно візьміть телефон і викликайте “швидку”. Після цього повідомте іншим присутнім, що зараз за цією адресою приїде швидка допомога. Це значно ускладнить потенційним нападникам подальші дії. Важливо: ви маєте знати точну адресу людей, до яких збираєтеся в гості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організаторів знущань над дівчатами залишили в СІЗО

У контексті повномасштабної війни сексуальне насильство стало повноцінною зброєю проти цивільного населення України на окупованих територіях. Ціль ворога деморалізації та залякування.

Фахівці визнають, що на захоплених Росією територіях запобігти зґвалтуванню значно складніше. Адже там не діють жодні українські правоохоронні органи.

Тому радять:

1. Не потрапляти на очі окупантам;

2. Забути про косметику, дезодорант, часте миття голови, нормальний одяг. Такі заходи дозволять принаймні зменшити ймовірність насильства.

3. Якщо зґвалтування вже відбувається, головне ваше завдання в цій ситуації вижити, наголосили психологи.

“Тверезо оцінюйте свої зусилля: якщо ви не можете уникнути зґвалтування та не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного спротиву, то найкраще не пручатися та відокремити себе подумки від ситуації”, додали в дописі.

Комісія Організації Об’єднаних Націй зафіксувала низку ознак воєнних злочинів і порушень прав людини на території тимчасової російської окупації. Працювали у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях, йдеться у релізі Управління верховного комісара ООН з прав людини.