Бої за Бахмут, Кремінну і Вугледар: показали свіжі карти війни в Україні

Збройні сили України на Донбасі відновили контрнаступальні дії в районі Кремінної Луганської області.

Водночас підрозділи ЗСУ у Вугледарі на Донеччині продовжують тримати місто, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Триває український контрнаступ на сході Харківської та заході Луганської областей. Так званий російський військовий блогер стверджує, що українські війська розпочали наступ на позиції 144-ї мотострілецької дивізії (20-ї загальновійськової армії Західного військового округу) поблизу Кремінної в ніч на 25 січня. За його словами, 144-та мотострілецька дивізія відбила атаку та змусила ЗСУ відступити на вихідні позиції, але вранці українські війська відновили спроби атакувати позиції росіян з напрямку Торське в 14 км на захід від Кремінної.

Російські джерела опублікували кадри нібито ударів росіян по українських позиціях біля Кремінної. Генштаб України заявив, що російські війська здійснили обмежений наземний удар у Червонопопівці в 6 км на північ від Кремінної.

Не стихають і важкі бої на Донбасі. 26 січня російська армія продовжила наземні атаки навколо Бахмута. Українські воїни відбили російські атаки на саме місто, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам’янського, що в 30 км на північний схід, Благодатного у 8 км на північний схід, Спірного в 27 км на північний схід, Роздолівки в 15 км на північний схід, а також на південь від Бахмута біля Кліщіївки в 7 км на південний захід.

Геолокаційні кадри, опубліковані 25 січня, показують, що російські війська поступово просуваються до південно-східних околиць Бахмута. Російські “воєнкори” тим часом продовжують обговорювати бойові дії в самому Бахмуті.

За добу на Бахмутському напрямку російські війська провели 39 бойових зіткнень і лише 25 січня в бойових зіткненнях ворог втратив майже цілий батальйон. Також відомо, що група “Вагнера” використовує тактику невеликих підрозділів і штурмових загонів розміром до чотирьох-п’яти осіб для нападу та проникнення в міські райони Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ повідомили переможні новини з передової

26 січня російські війська продовжили наземні атаки на західну околицю Донецька. Українські війська відбили наступ Росії на Мар’їнку, що на південно-західній околиці Донецька. Російський “військовий блогер” заявив, що армія РФ продовжує бої за західну частину Мар’їнки. Інший російський “воєнкор” стверджував, що 1-ша мотострілецька бригада так званої ДНР нібито взяла під контроль Водяне, що на північно-західній околиці Донецька. Сили так званої ДНР виснажені різними боями на цьому напрямку і їм не вистачає людей для утримання території або подальшого просування в районі Донецька.

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на заході Донецької області 26 січня. Український Генштаб повідомив, що російські війська атакували Вугледар і Павлівку, приблизно за 30 км на південний захід від міста Донецьк. Російські джерела широко стверджували, що російські війська перекрили трасу Покровське Вугледар, хоча немає жодної чіткої дороги, яка б пролягала від Покровського до Вугледара. Це означає, що російські джерела заявляють про контроль над частиною дороги T0509.

Російські війська могли прорвати українську оборону на південній околиці Вугледара. На відео, знятому українськими військовими в районі Вугледара, видно сильний дим поблизу міста, а український військовий заявив, що російські війська активно штурмують населений пункт. Декілька російських джерел підкреслили, що російські війська все ще не контролюють увесь Вугледар, але там тривають важкі бої.

На півдні 26 січня російські сили не проводили в Запорізькій області наступальних операцій у розмірі та масштабі, необхідних для повноцінного наступу. Війська РФ не накопичили достатньо потужного ударного угруповання для наступу на цьому напрямку, але дещо посилили свою присутність живої сили в області. Росіяни можуть мати намір закріпити українські сили на лінії фронту в Запорізькій області. Ці зусилля несумісні з продовженням російської інформаційної операції щодо поточного та успішного російського наступу в області.

Російський “військовий блогер” охарактеризував наступальні операції ворога в цьому районі як “позиційний наступ” і стверджував, що лінія фронту не змінилася. Російські та українські джерела продовжують повідомляти, що армія РФ обстрілює Новоданилівку, Малу Токмачку, Новоандріївку, Кам’янське та Білогір’я.

Ще один російський “воєнкор”, який, як було доведено, сфабрикував неправдиву інформацію про ситуацію на передовій, заявив, що українські війська готуються до активних бойових дій і переправили колону бронетехніки в бік Кам’янського на східному березі Каховського водосховища.

26 січня українські сили спробували здійснити чергову висадку на східному (лівому березі) Херсонської області. Водночас ЗСУ здійснили успішний рейд під Каховкою 23-24 січня.

Російська окупаційна влада продовжує намагатися відновити російські логістичні лінії через Крим до півдня Херсонської та Запорізької областей. Росія стверджує, що завершить відновлення автомобільного мосту через Керченську протоку в березні 2023 року.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впевнений, що російський ворог знову піде на Київ. Для цього, за його словами, росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів.