Обрізання Господнє ‒ зібрали головні традиції та заборони свята

14 січня віряни відзначають Обрізання Господнє. Також на цей день випадає вшанування пам’яті святого Василя або Старий Новий рік.

Більше про історію та традиції цих свят дізналася Gazeta.ua.

Через тиждень після народження Христу зробили обрізання крайньої плоті, яке тоді робили всім немовлятам чоловічої статі. Обряд означав приналежність до народу, який обрав Бог, показував важливість смиренності людини, а також дотримання всіх заповідей Господа. Зараз обрізання замінили хрещенням. Подібний обрад залишився лише у мусульман та іудеїв.

Також саме цього дня Христа вперше прилюдно назвали Ісусом. Ангел Господень казав Святому Сімейству, що в них народиться син на ім’я Ісус, але це пророцтво було таємницею. Тому 14 січня ще називають днем імені Христового або днем Ісусової молитви.

Традиції святкування Обрізання Господнього

14 січня здавна наші предки накривають “Щедру кутю” ‒ святковий стіл з великою кількістю страв. Усі страви цього дня не пісні. Часто готують свинину. Хлопчики та чоловіки зранку йдуть посівати і бажати господарям багатого року. Віряни обов’язково відвідують святкову службу в храмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар постів 2023 року: коли та які саме страви можна їсти

Головні заборони

Не давайте нічого в борг, тому що тоді весь рік в боргах проживете. Кредити також краще не оформляти.

Не можна фізично працювати і займатися домашніми справами.

Церква рекомендує забути про сварки.

Погана прикмета відмовити цього дня в допомозі тим, хто її потребує.

А ще не варто виносити з будинку сміття.

Молитва на свято Обрізання Господнє

“Ісусова молитва” вважається улюбленою серед православних ченців. У монастирях її називають також найсильнішою і часто порівнюють з молитвою “Отче Наш”.

Звучить дуже просто: “Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас. Амінь”.

Для православних вірян визначили дати батьківських субот ‒ днів, коли сім’ї вшановують покійних родичів. Тоді ж в храмах проводять спеціальні заупокійні богослужіння, під час яких священник читає особливі молитви. Вони допоможуть померлим знайти спокій в іншому світі. Після богослужіння відвідують кладовище, де знову моляться за душі покійних.