Мін’юст подав позов щодо конфіскації українських активів Дерипаски: подробиці

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо застосування санкцій про стягнення активів одного з найбагатших російських олігархів Олега Дерипаски в дохід держави.

Зазначається, що Дерипаска контролює або володіє значними частками груп компаній “Русал” (один із найбільших світових виробників алюмінію), “Базовий елемент”, “Ен+ груп”, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку, яку надалі збройні сили РФ використовують у війні проти України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

До того, частину алюмінієвої продукції виготовляють із сировини українського походження, а саме виробництва ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”.

В Україні через групи пов’язаних компаній Дерипаска володіє значними активами: ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”, ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів”, ПрАТ “Хустський кар`єр”, ПрАТ “Жежелівський кар`єр”, ТОВ “Гуардон України”, ТОВ “Компанія “Алюміній України”, ТОВ “Сервісний центр “Металург”, ТОВ “ЧАС ІТ”, ТОВ “Охорона МГЗ”, ТОВ “Центр обліку Миколаїв”, Миколаївський благодійний фонд “Центр соціальних програм”, ТОВ “Запоріжалюмінторг”, АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат”, нежитловою нерухомістю, технікою та ін.

За словами заступниці Міністра юстиції Ірини Мудрої, до Олега Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією.

Служба безпеки України арештувала активи колишнього міністра освіти Дмитра Табачника на понад $2 млн.

Експосадовця часів президента-втікача Віктора Януковича підозрюють у державній зраді, повідомила пресслужба СБУ 9 січня.

Для того, щоб приховати свої статки від можливої конфіскації на користь держави, фігурант заздалегідь “переписав” їх на своїх родичів, кажуть в СБУ.