“Перелом у війні Росії з Україною” – The Financial Times

Редакційна колонка у британському діловому виданні The Financial Times

Десятки тисяч загинули. Мільйони перетворилися на біженців. Майже шоста частина України залишається під російською окупацією. 2022-ий став роком повернення великомасштабної війни в Європу – колиску двох глобальних конфліктів ХХ століття. Примітно, що Україна вистояла як суверенна держава, і досі їй вдавалося уникнути більш широкої катастрофічної війни. Мета на 2023 рік має полягати у тому, щоб дати Києву усю необхідну допомогу для припинення конфлікту на його умовах.

Агресія Володимира Путіна змінила світовий лад. Вона поєднала багаті демократії в солідарності з Києвом. Багато хто переглядає свою безпеку. Фінляндія та Швеція відмовилися від нейтралітету, щоб знайти притулок у НАТО. Німеччина змінила оборонну обережність, пообіцявши провести військову модернізацію, вартістю 100 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Відбувається перша війна за участі роботів” Валерій Яковенко

Японія теж відмовляється від шести десятиліть пацифізму та збільшує військові витрати, спрямовані на протидію загрозі з боку Китаю. Війна в Україні привернула увагу до Тайваню як потенційної гарячої точки зіткнення наддержав, хоча лідеру КНР Сі Цзіньпіну може дати паузу трясовина Росії в Україні.

Війна зміцнила ідентичність України та почуття державності українців

Україна, хай і трагічною ціною, вже здобула моральні та реальні перемоги. Вона прогнала російські війська з-під Києва, і витіснила їх з частини Харківської та Херсонської областей. Ракетні удари Москви не похитнули ні рішучості народу, ні функціонування держави. Конфлікт, який, правду кажучи, триває з 2014 року, зміцнив ідентичність України та їх почуття державності.

Києву важливо продовжувати панувати на висоті, змушуючи своїх солдатів дотримуватися правил війни та уникаючи прославлення, як Москва та її пропагандисти, насильства та бійні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін готується до великої ескалації” Олександр Данилюк

Непродумана атака Путіна досягла прямо протилежної цілі. Його нібито могутня армія була принижена меншими, більш рішучими і тактично більш підкованими силами сусіда, яким допомагали західні ноу-хау та зброя. Його ймовірний реальний противник, НАТО, не зменшився, а віджив.

Успіхи України на полі бою не означають, що її союзники можуть послабити підтримку. Є ознаки, що Москва планує новий наступ. Навіть якщо цього не станеться, гнійний глухий кут може зіграти на руку Путіну. Для нього довгострокова дестабілізація України це вже перемога.

Зараз не час розглядати ідею припинення вогню чи переговорів

Тому зараз не час розглядати ідею припинення вогню чи переговорів. Оскільки Росія надалі контролює більшу частину чотирьох регіонів, які вона “анексувала” у жовтні, плюс Крим та частини східного Донбасу, захоплені у 2014 році, умови для того, щоб Київ сідав за стіл переговорів, невідповідні.

Натомість союзники України мають зробити все можливе, щоб вона змогла відбити будь-який новий напад та повернути собі більше території. Мета полягає в тому, щоб поставити Київ у становище, в якому він почувається здатним вести переговори з максимально сильною рукою. Це означає підтримку бюджету і прискорену фінансову допомогу у ремонті інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об’єкту РФ” – Валерій Рябих

Це також означає досконаліші оборонні озброєння, такі як система протиракетної оборони Patriot, схвалена Вашингтоном, і наступальні озброєння. Україні потрібні ракети більшої дальності, гелікоптери та танки. США та інші країни утримуються від постачання такої зброї, побоюючись, що вона може бути використана для враження цілей на території Росії, що може спровокувати конфлікт між НАТО і РФ, або у спробі повернути Крим, що, як натякнув Путін, може спровокувати ядерне протистояння.

Зі сторони Вашингтону буде справедливо домовитися з Києвом у приватному порядку щодо правил застосування зброї, яку він надає. Але ціль має полягати в тому, щоб відкинути Росію хоча б до ліній, що існували до 24 лютого. Повернення південних регіонів дасть Києву змогу вражати Крим, що надасть йому сильну позицію на переговорах. Народ України був в 2022 році прикладом стійкості для всього світу. Вони заслуговують на подвійну підтримку у 2023 році.

Переклад Gazeta.ua