Німеччина готова конфіскувати російські активи на користь України

Німеччини готова заарештувати російські активи, щоб надалі передати їх Україні.

Уряд канцлера Олафа Шольца підтримує вимогу про виплату Росією репарацій, але ще не зайняв офіційної позиції щодо арешту активів РФ через розбіжності у правлячій коаліції, повідомляє Bloomberg.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наполягає на тому, що арешт бодай частини заморожених активів був варіантом.

Водночас міністр фінансів Крістіан Лінднер стурбований, що конфіскація активів російського центробанку може створити небезпечний прецедент і “завести європейські країни та їхніх союзників у правове болото”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина очолила оперативну групу НАТО, але є затримка

Замість загальної конфіскації вигіднішим шляхом з юридичної точки зору могла б стати конфіскація активів осіб, причетних до російських воєнних злочинів. Однак на розгляд таких справ можуть піти роки.

Представник з оборонної політики “Вільної демократичної партії” Німеччини Маркус Фабер закликав надати Збройним силам України авіадесантні бронемашини Wiesel, які озброєні 20-міліметровою гарматою або протитанковою зброєю.

За його словами, німецька армія має понад 300 цих бойових машин десанту, втім, Україна за 10 місяців війни не отримала жодної.