У Мінекономіки засмутили даними про український ВВП

За дев’ять місяців валовий внутрішній продукт України впав на 30%.

Серед позитивних економічних чинників виділяють поліпшення динаміки транспортних перевезень, повідомляє Міністерство економіки.

“Мінекономіки з використанням непрямих методів розрахунку та інструментів моделювання на базі поведінкових показників економічних суб’єктів оцінює падіння ВВП минулого місяця, як і в серпні, в межах 35%. В цілому, за підсумками перших трьох кварталів 2022 року, падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%”, йдеться у повідомленні.

Завдяки реалізації “зернової ініціативи” морським шляхом за серпень-вересень експортували 5,5 млн тонн агропродукції. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла більш ніж у 2 рази, а кількість суден, що вийшли з портів, – майже втричі”, – йдеться у повідомленні.

Обсяг українського експорту в грошовому еквіваленті зріс більш ніж на 23% минулого місяця порівняно з позаминулим. Це рекордне значення з початку повномасштабного вторгнення Росії.

В уряді очікують, що наступного року курс долара сягне 50 грн. Індекс споживчих цін складе 30,6%. Такі показники закладені у макроекономічному прогнозі Міністерства економіки.

Рівень безробіття, за розрахунками Мінекономіки, має скласти 28,2%, а середня зарплата 18 508 грн.