Євросоюз буде скорочувати споживання електроенергії

Держави Європейського союзу ухвалили постанову про екстрене втручання для розв’язання проблем високих цін на енергоносії.

ЄС запроваджує загальні заходи для зменшення попиту на електроенергію та збору й перерозподілу надлишкових доходів енергетичного сектору серед домогосподарств та малих і середніх підприємств. Про це йдеться у пресрелізі Ради Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС можуть скоротити споживання електрики

“Регламент встановлює добровільну загальну ціль скорочення 10% валового споживання електроенергії та обов’язкову ціль скорочення 5% споживання електроенергії в години пік. Держави визначать 10% годин пік між 1 грудня 2022 року та 31 березня 2023 року, протягом яких вони зменшать попит. Держави-члени зможуть вільно вибирати відповідні заходи для зменшення споживання для обох цілей у цей період”, йдеться у повідомленні.

Рада ЄС погодилася обмежити ринкові доходи на рівні 180 євро/МВт-год для виробників електроенергії. Це стосується і посередників, які використовують відновлювані джерела енергії, ядерну енергетику та буре вугілля.

Оголосили тимчасовий солідарний внесок на прибуток підприємств, які працюють у секторах видобутку сирої нафти, природного газу, вугілля та перероблення нафти.

Держави-члени повинні використовувати надходження від цього внеску для фінансової підтримки домогосподарствам і компаніям та пом’якшення наслідків високих роздрібних цін на електроенергію.

Заходи застосовуватимуться з 1 грудня 2022 року до 31 грудня 2023 року. Цільові показники скорочення споживання енергії застосовуватимуться до 31 березня 2023 року. Обов’язкове обмеження ринкових доходів діятиме до 30 червня 2023 року.

Спеціальні винятки оголосили для Кіпру та Мальти.

ЄС з 30 липня збільшив імпорт електроенергії з України у два з половиною рази.

Рішення про збільшення експорту електроенергії ухвалили оператори систем передачі континентальної Європи ENTSO-E

Українська електроенергія допомагає замістити токсичний російський газ, а Україні заробляти кошти на підготовку до опалювального сезону.