“Загроза для України існує” – що означає ядерний шантаж Росії та чи готовий Захід до відповіді

Погрози Росії застосувати тактичну ядерну зброю це насамперед шантаж України, Європи та Сполучених штатів Америки. Однак повністю виключати такий крок Москви не можна загроза існує. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів дипломат, голова правління Фонду “Майдан закордонних справ” Олег Бєлоколос.

“Це, з одного боку, шантаж США, Європи та України. Але виключати таку можливість не можна, бо ця зброя у Росії є. І вона не підпадає під умови договору про стратегічне наступальне озброєння. Ця зброя не знаходиться під контролем і ніхто не знає, де вона зберігається. Кількість тактичних ядерних зарядів теж не відома, як і умови, в яких її тримають. Тому така загроза для України існує”, говорить Бєлоколос.

США вже декілька разів попереджали Москву про те, що будуть серйозні наслідки, але ми не знаємо про що йшлося, наголошує дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Україна перехопила ініціативу” військовий експерт про ситуацію на фронті

“Однак така комунікація була. На Заході є декілька підходів реакції на гіпотетичне застосування такої зброї проти нашої держави. Перший підхід вважати, що це акт агресії проти НАТО і Штатів. Інша позиція, що має бути збройна відповідь звичайною зброєю, але яка матиме руйнівні наслідки для збройних сил Росії. Ще один підхід підтримка України, санкції та обмеження, але безпосередньо у збройний конфлікт світ не вступатиме. Чітка позиція не сформована. Але Росію вже попереджають, що Москва остаточно перетвориться в опальну країну”, додає Бєлоколос.

Поки не видно остаточної узгодженої позиції, пояснює дипломат.

“Безпекова політика країн НАТО як правило передбачає виступ єдиним фронтом. Коли держави мають дати одностайну відповідь. Поки йде активна дискусія”, каже Бєлоколос.

Якщо Російська Федерацiя застосує ядерну зброю в Україні, то буде не тільки дипломатична, але й військова реакція, заявив президент Чехії Мілош Земан. Європейські держави, а також інші країни повинні надіслати попередження Москві, завив він.

21 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що країни Заходу нібито влаштували “ядерний шантаж” Росії. І сказав, що РФ готова “використати всі наявні в себе засоби”.

Погрози президента Росії не вплинуть на підтримку, яку надають Україні США, заявили в Пентагоні. Будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для РФ, сказали в Білому домі.