Страховий стаж для виходу на пенсію купують

“Скоро виповниться 60 років, збиралася йти на пенсію, але не вистачає 10 років страхового стажу. Як можна його додати? На яку виплату розраховувати без достатньої кількості стажу?” запитує 59-річна Інна ЙОСИПЕНКО з міста Сміла Черкаської області.

Щоб вийти на пенсію у 60, треба накопичити щонайменше 30 років стажу. У 63 роки 20 років стажу, у 65 від 15 до 20 років.

 Якщо немає навіть 15 років страхового стажу, замість пенсії буде соціальна допомога від держави, пояснює юрист Валентин Хаймик. Але тільки в тому випадку, якщо після 65 років у пенсіонера дохід буде менший, ніж прожитковий мінімум. Таку допомогу виплачуватимуть кожні шість місяців з урахуванням майнових змін і середньомісячного сукупного доходу.

Страховий стаж можна докупити чи продовжити працювати після 60 років.

 Якщо є час накопичити стаж, то офіційно працевлаштуйтеся, говорить Хаймик. Можна добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду, якщо немає роботи, але є кошти. Ще один варіант докупити недостатній стаж. Його ціна становить 44 відсотки мінімальної зарплати за кожен місяць. Тобто рік стажу коштуватиме приблизно 3 тисячі гривень.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”