Конфлікти односельців розбирають у суді

“Два роки боремося зі свавіллям односельчанки на кладовищі, розповідає 75-річна Галина КАТРОША із села Сукачі Вишгородського району на Київщині. З проблемою розбиралися у двох відділах поліції, а толку мало”.

Семеро родичів Галини Катроші поховані на кладовищі в Сукачах поряд. Жінка поставила біля їхніх могил металевого стола завбільшки 4х1 м, за яким у поминальні дні збиралася родина. Однак його постійно вириває односельчанка Лариса Проява, в якої поряд похована донька з онукою.

 Лариса з чоловіком Леонідом вимурували для доньки з онучкою монумент розміром 2,5 на 5 метрів, говорить Галина Микитівна. Вирвали нашого стола, винесли на край кладовища. Мовляв, заважав. Розрівняли стару могилу, що теж начебто заважала підходу до поховання їхньої доньки з онукою. Ми з братом побачили. Стола повернули, зробили меншим 2,7 на 0,7 метра, поставили біля могил наших родичів. Але вони знову його вирвали. Кажуть: шукайте на смітнику. А він 8 тисяч гривень коштує.

Про конфлікт жінок знають у Іванівському і Вишгородських відділках поліції. Склали на Ларису Прояву протокол про адміністративне порушення, має сплатити 52 грн штрафу. Однак ні столу, ні вибачень Галина Катроша із братом Леонідом Волочаєм не дочекалися.

 Треба уточнити в місцевої влади чи поліції про розміри монумента, що встановила Лариса Проява, каже юрист Андрій Менщик. Згідно із законом, на подвійне поховання відводять земельну ділянку в 4,8 квадратних метра 2,2 на 2,2. А їхній більший. Штраф уже виписали. Якщо Галина хоче отримати компенсацію за пошкоджений стіл, то має зібрати докази. Усі порушення треба фіксувати самостійно чи викликати поліцію одразу на цвинтар. Фотографуйте, знімайте на відео пошкоджені речі. Добре ще й мати чек, що стіл коштує 8 тисяч гривень. Також важливо довести, що саме Лариса Проява з чоловіком виривала стіл. З цим ідіть до суду. Попередньо зверніться до юриста й уточніть деталі конкретно по вашій справі.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”