Хтивка

Понад 25 мільйонів гривень зібрав рух “Теронліфанс” від початку великої російсько-української війни. Його учасники пропонують свої хтивки інтимні фото в обмін на фінансову допомогу. Кошти передають полку “Азов”, фонду “Повернись живим”, громадській організації “Вартові української мрії” та іншим.

“Цей волонтерський рух створений винятково для того, щоб мотивувати людей допомагати тим, хто потребує цього, каже одна з організаторок “Теронліфанс” в інтерв’ю сайту Depo. Ми приймаємо донати не тільки на великі фонди, а й на малі. Наприклад, робимо бронежилети та закуповуємо все необхідне бійцям, включно з кавою чи ліками. Надалі відправляємо їх у міста, де цього потребують, наприклад, у Вінницю чи Київ. Такий рух і “подяка” за донати допомагають людям відчувати згуртованість у цій праці, що гроші не йдуть невідомо куди, а й дівчата відчувають свою допомогу”

Живіть і радійте, незважаючи ні на що

Два значення слова “хтивий” подає 11-томний “Академічний тлумачний словник української мови”, публікований видавництвом “Наукова думка” в 19701980 роках.

1. Який відчуває переважно тілесний, плотський потяг. Як зразок вживання подає фрагмент зі збірки Дмитра Павличка “Пальмова віть”: “Та будуть знати хтиві й злі чужинці, Що в неї честь дорожча від життя”.

2. Ненаситний, жадібний, зажерливий. Як у Максима Рильського: “То смерті хтивої лихі були жнива, Коли всі мускули напружили народи, Багнет і молот свій в ім’я життя й свободи, В ім’я вселюдського піднявши торжества”.

“А “нюдс” українською буде “голяшка” чи “хтивка”?” написав у твітері київський стендап-комік Дмитро Поліщук 29 червня 2021 року. Слово “нюдс” походить від англійського nude оголений. Уперше зафіксоване в онлайновому словнику слів та фраз англомовного сленгу Urban Dictionary 12 січня 2014 року.

“Оголене селфі, надіслане в електронному вигляді повідомленням або в соціальній мережі Snapchat”, пояснює користувач словника SMAHnudiesgirl. “Фото, подібні до селфі, але оголені”, ще одне визначення слову дає користувач під ніком Alrats. І наводить приклад вживання: “Гей, дівчино, маєш чудовий вигляд на своїх селфі, чи маєш сексі нюдси?”

Використовувати “хтивка” замість “нюдс” запропонував користувач сайту “Словотвір” Олександр Лихенко 25 жовтня 2021 року. На цьому ресурсі будь-хто може придумати власний український відповідник словам іншомовного походження. Також виклали ще два варіанти замінників “нюдса” “голяк” і “оголинка”, скорочено від “оголена світлинка”.

Любимо подивитися на гарні жіночі груди

“Знаєте, я не поділяю думок, що всі мають сидіти, як сірі миші, по домах, поки війна, пише у фейсбуку військовослужбовець Олексій Кушнєр. Життя повинно тривати далі, саме за це ми, або, по крайній мірі я, тут і воюю. Цінність у житті саме життя. Живіть і радійте, незважаючи ні на що. Зізнавайтесь у коханні, просіть вибачення, пишіть слова підтримки, присилайте хтивки. Просто робіть те, що хочете сьогодні. Мюслі вкрали в нас мир, але давайте не будемо віддавати їм своє життя!”

Назва “Теронліфанс” утворена від поєднання слів “тероборона” й OnlyFans британський сервіс з інтимними фото. Сьогодні учасниками руху є 18 дівчат і четверо хлопців. На сайті викладено інструкцію, як отримати хтивку:

1. Робиш пожертву на один із затверджених реквізитів. Сума не менше як 300 грн.

2. Робиш скриншот із квитанцією і надсилаєш його обраному учаснику руху.

3. Після перевірки скриншота чекаєш на свій фотоподарунок.

“Це моє тіло, й мені воно подобається. Що в цьому аморального? пояснює учасниця руху Віка в інтерв’ю виданню “Букви”. Критика буде завжди, особливо щодо жінок. Думаю, що хоч раз хтось із моїх колишніх хлопців показував мої оголені фото друзям. Тому нічого нового цей світ не отримає, якщо хтось із донатерів опублікує це. Та й на чорта табуювати жіноче тіло: всі ми любимо подивитися на гарні жіночі груди”.

“Листівки нашим котикам” телеграм-канал, в якому жінки, а іноді чоловіки, діляться своїми хтивками з українськими солдатами. Створений у перші дні російського вторгнення, налічує понад 4,7 тис. підписників, викладено 2,5 тис. фотографій. “Це канал еротично-психологічної підтримки, пояснюють його засновниці Анна і Дар’я в інтерв’ю ютюб-проєкту “Говорить Київ”. Він не про секс, не про еротику, він про любов. Яку ми можемо висловити от таким чином. Він про лібідо, життєву силу, яка перемагає все й може перемогти. Це наша сила, на яку ми спираємося. І ті, хто нас захищає, так само”.

Наші киці та котики, повертайтеся скоріше

Іноді до знімків додають короткі побажання, як-от: “Уже хочу додому, до Києва, спати й ходити голою по своїй квартирі. Бажано, не одній, котику. Бажано, з тобою. Тож ти там обережно, мурчику. А, ще щойно згадала: у тебе турнікет точно САТ? Переживаю за тебе сильно. Наші киці та котики, повертайтеся скоріше”. Або: “Це дивне відчуття, коли тебе багато хто бачить, а ти не відчуваєш сорому лише бажання підтримати наших мужніх котиків”.

27,5 тис. грн коштувала судово-мистецтвознавча експертиза хтивок трьох жительок Кременчука Полтавської області. Торік жінки знайшли в інтернеті трьох клієнтів, які погодилися виплатити 2,2 тис. грн в обмін на інтимні фото й відео. Поліція звинуватила їх у “розповсюдженні предметів порнографічного характеру з метою їх збуту за попередньою змовою групою осіб”. Суд призначив умовне покарання та зобов’язав відшкодувати витрати.

“Слухайте, ну це вже просто за межею розумного, коментує цю новину у фейсбуку полтавка Юлія Лагутіна. Дівчата нікого не вбили й не пограбували, грошей задарма не вимагали. Війна, роботи немає, люди скоро нирки почнуть продавати, щоб вижити, а держава витрачає 30 тисяч на експертизу нюдсів? Та вам любий підліток безкоштовно проаналізує! Чи в нас СБУ спеціалізується лише на проститутках і порнокартинках, а небезпечних злодіїв не чіпає бо ну його?”

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”