Біля Запорізької АЕС прогриміли вибухи – у МАГАТЕ назвали несподівану причину

Поблизу Запорізької атомної електростанції сталися цього тижня зафіксували три вибухи наземних мін.

Імовірною причиною стали тварини, повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

В організації кажуть, що вибухи не завдали серйозної шкоди, але вкотре наголосили на потенційних ризиках для ядерної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ може назвати вторгнення “контртерористичною операцією” і відключити ЗАЕС ISW

28 вересня о 6:00 приблизно за 50 м від огорожі ЗАЕС вибухнула одна фугасна міна. Напередодні вибухи сталися біля каналу, яким вода з резервуара надходить на станцію для її системи охолодження. У машинному залі реактора навіть вибило вікна.

“Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі висловив глибоку стурбованість вибухами мін поблизу ЗАЕС цього тижня. А також частими обстрілами на станції або поблизу неї упродовж останніх двох місяців”, ідеться в заяві агентства.

Ґроссі також наголосив, що є нагальна потреба в тимчасових заходах для запобігання ядерній аварії. За його словами, цього можна досягти “шляхом негайного створення охоронної зони ядерної безпеки”.

На Запорізькій атомній електростанції український технічний персонал працює як заручники, оскільки там перебувають 500 російських бойовиків з військовою технікою. Про це в інтерв’ю французьким ЗМІ заявив президент Володимир Зеленський.

Окупаційні війська майже щодня влаштовують провокації та обстріли ЗАЕС. Вони хочуть від’єднати найбільшу атомну станцію у Європі від української енергомережі й продовжувати використання станції як військової бази.