Ганебне рішення: Княжицький обурений діями Харківської облради щодо перейменування театру ім. Пушкіна

Микола Княжицький

Саме тому нам потрібно ухвалювати закон про деколонізацію, в якому чітко прописано, що таке “русский мир”, наголошує депутат

Депутати Харківської обласної ради не підтримали ініціативу колективу Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна про перейменування, яку висловлено ще 1 березня. Про це написав депутат “Європейської солідарності” Микола Княжицький.

За його словами, ключову роль у цьому ганебному рішенні відіграв Блок Кернеса, який відмовився підтримувати будь-яке рішення з перейменуванням. Депутатка цього блоку обґрунтовувала це тим, що зміна назви буде “варварством”, оскільки Пушкін – “це світове надбання”.

“Харків – місто, яке кожного дня піддається обстрілам російською армією. Місто вже стало символом опору і незламності українського духу. Значна частина Харківської області ще донедавна була окупована російськими військами і лише завдяки блискучій операції ЗСУ більшість області вдалось деокупувати. Вже після цього ми дізнались про масові вбивства та звірства росіян в Ізюмі й інших звільнених містах. Задавалось, що після всього пережитого, не може бути і мови про виправдання “русского мира”, – наголошує депутат “ЄС”.

Княжицький пояснює, що для частини харківських депутатів нічого не змінилось. Для них не існує війни, жертв і руйнувань. Вони далі переживають за Пушкіна. Вже зараз можна прогнозувати – якщо нічого не змінити, то після війни подібна позиція буде набирати все більше сили.

“Саме тому нам потрібно ухвалювати закон про деколонізацію, в якому чітко прописано, що таке “русский мир” і яких заходів повинна вживати держава, щоб позбутись насадженого колоніального спадку. Ця політика, як і політика декомунізації, повинна бути централізована і чітко регламентована. Інакше подібні рецидиви, як в Харкові будуть лише повторюватись. Ми з колегами подали відповідний законопроєкт і розраховуємо на його якнайшвидший розгляд та ухвалення”, – написав нардеп.

Читайте також: У Миколаєві вулицю Московську перейменують на Маріупольську

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.