Поляки видадуть українкам квартири

Українкам з дітьми виділять безкоштовне житло в Польщі. Селитимуть у місті Замостя в Люблінському воєводстві.

10 квартир будуть готові протягом року. Для цього Євросоюз виділив 5 млн злотих понад 39 млн грн. Помешкання облаштують у муніципальному приміщенні, де раніше був центр медицини праці. Крім квартир, планують дитячу ігрову кімнату, пральню із сушаркою, загальну кімнату, кабінети психолога, юриста та перекладача.

 Розглядаємо ідею створення тимчасового житла для українців у різних регіонах країни, каже прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, 54 роки. Це забезпечить біженців недорогим муніципальним житлом років на шість. Квартири будуть розташовані за межами мегаполісів там найдешевше житло й найбільший брак робочої сили. Потрібні співробітники, які допомагають пенсіонерам із домашніми справами, працівники в будинках для людей похилого віку, центрах для людей з особливими потребами й так далі.

Сьогодні в Польщі перебуває майже 1,3 млн біженців. Можуть там законно лишатися на 18 місяців. Більшість мешкають у польських родинах або винаймають квартири. Близько 600 тис. українців працездатного віку отримали тимчасові ідентифікаційні номери, що полегшує роботу з владою та державною системою охорони здоров’я. З них 400 тис. вже знайшли легальну роботу.