Твердопаливний котел економить гроші

 Дров’яного котла торік привезли діти, каже 65-річний Петро Гайдамака з міста Біла Церква Київської області. За першу зиму зрозумів, наскільки це вигідно.

Петро Олексійович раніше опалював будинок газом.

 Запалив у листопаді й забув до квітня, розповідає. У 1990-х у нас був дров’яний котел. Це незручно. Кожні 34 години треба закидати дрова, чистити попіл.

Зять Петра Олексійовича приєднав котла до системи опалення паралельно з газовим. Узимку господар спалював у ньому дрова, папір, листя. Газовий котел теж працював, на підтримання.

 Вигоду від дровника бачив щодня, каже Петро Гайдамака. Досі щоранку виходжу на вулицю, дивлюся на газовий лічильник. За добу спалював 1517 “кубів” газу, як холодно 2022. А це 150170 гривень, за місяць 6 тисяч набігало. А як увечері кілька годин дровами протопив, то на ранок намотало 12 “куби”. І в хаті нарешті стало тепло. Цієї зими газовий котел не включатиму. Тим паче, що Путін погрожує проблемами з газом.

Сучасні універсальні твердопаливні котли працюють на вугіллі, дровах, пелетах, брикетах, тирсі, дров’яній щепі, гіллі, меблевих відходах. Можна спалювати листя, очерет, солому, побутові відходи, лушпиння горіхів, кукурудзяні качани.

 ”Енергія Комфорт” найзручніший у користуванні прилад, каже 43-річна Ольга Дрозд, інженер-консультант зі столичного підприємства “Енергія Комфорт”, що виготовляє котли. Може працювати без затухання весь сезон. Технологія горіння дозволяє докладати паливо під час роботи. Тому забезпечує будинок теплом безперервно.

Твердопаливний котел коштує від 24 тис. грн. Ціна залежить від потужності. Обирають котли відповідно до об’єму приміщень, які треба нагріти.

 Розраховують потужність так: кіловат енергії на 10 квадратних метрів площі, говорить Ольга Дрозд. Якщо за котлом доглядати, служитиме десятиліттями. Головне його періодично чистити й не спалювати пластик.

Твердопаливні котли підприємства “Енергія Комфорт” можна вибрати на сайтах energia-komfort.com.uа та Energia-komfort-bvi.com.ua, придбати в магазині на вул. Велика Кільцева, 15, у Києві. Або замовити за телефонами 0(98) 120 20 21, 0(66) 711 74 91, 0(50) 927 1533.