Недоімперія втрачає авторитет: як візит Пелосі віддаляє Вірменію від росії (Відео)

Пелосі і Пашинян

Розчарування в росії та підтримка Штатів – шанс для Вірменії вирватися з кремлівських лещат – кажуть оглядачі

Прощавай, росіє! Ласкаво просимо, Сполучені Штати! Вірменія змінює союзників. До країни з офіційним візитом прибула Ненсі Пелосі – спікерка Палати представників американського Конгресу. Вона стала найбільш високопоставленою особою США, яка відвідала Вірменію від часу здобуття незалежності. Приїхала, щоби підтримати Єреван на тлі нових сутичок з Азербайджаном. Цього тижня Вірменія заявила про обстріли своїх територій азербайджанськими військовими. Каже: стріляли саме по вірменських селах, а не по Нагірному Карабаху. Загинули понад 200 військових з обох сторін. З них 135 – вірменські армійці.

“Смертельні атаки Азербайджану на територію Вірменії незаконні. Ми рішуче їх засуджуємо. Наша делегація говорить від імені Конгресу. Такі дії загрожують перспективі мирної угоди, яка дуже потрібна. Територіальна цілісність та суверенітет Вірменії, демократія Вірменії дуже цінні для Америки. Ми повинні використовувати наші важелі впливу й показувати, що американська демократія та суверенітет – у пріоритеті”, – заявила спікерка палати представників конгресу США Ненсі Пелосі.

Шукати вирішення конфлікту Пелосі закликає за столом переговорів, а не на полі бою. І твердо обіцяє підтримувати демократичні процеси у Вірменії, бо переконана: тільки демократія – ключ до тривалого миру й стабільності на Кавказі. До приїзду Ненсі Пелосі на вулицях Єревана вивісили американські прапори…і зняли путіна. У столиці зникли всі біґборди з російським диктатором та написом “Навеки вместе”. “Більше не навіки” москві кажуть і сотні вірмен, які вийшли на протести у день візиту американської гості. З собою принесли американські й українські стяги та вимагали виходу Вірменії з Організації договору про колективну безпеку.

ОДКБ – російський аналог НАТО, який створив Кремль виключно з політичною метою. Окрім росії та Вірменії, до неї також входять Білорусь, Таджикистан, Киргизстан і Казахстан. Четверта стаття Договору передбачає колективну відповідь у разі збройного нападу на одного з учасників. Саме на неї послалася Вірменія, коли цього тижня звернулася до ОДКБ по допомогу. Проте у відповідь отримала тільки “занепокоєння”. Хоча ще у січні росія використала війська ОДКБ для збройного придушення протестів у Казахстані.

“Ми маємо дуже велике невдоволення щодо організації ОДКБ, яка взагалі не може допомогти Вірменії, не працює за інтереси учасниці-країни Вірменії та підтримує тюркський режим Ердогана-Алієва. Відповідно мені здається, що нам не потрібна така організація і негайно потрібно вийти з такої організації заради інтересів країни, суверенітету та національної безпеки”, – пояснив протестувальник Ашот Ґеворкян.

Розчарування в росії та підтримка Штатів – шанс для Вірменії вирватися з кремлівських лещат – кажуть оглядачі. Натомість Азербайджан позицією Вашингтона обурений, а візит Ненсі Пелосі вважає лобістським і корисливим кроком. Баку твердить: першим вогонь не відкривав, а всього лиш відповідав на провокації з боку Вірменії.

“Голослівні та несправедливі звинувачення, які Ненсі Пелосі висунула проти Азербайджану, неприйнятні. Пелосі відома як провірменський політик. Це серйозний удар по зусиллях нормалізувати відносини між Вірменією та Азербайджаном. Слова спікерки – це спроба догодити американцям вірменського походження напередодні проміжних виборів у США. Такі односторонні кроки та безпідставні заяви служать не зміцненню крихкого миру в регіоні, а, навпаки, ескалації напруженості”, – йдеться у заяві МЗС Азербайджану.

Азербайджан вимагає від Вірменії повністю вивести війська з Нагірного Карабаху й роззброїти незаконні вірменські формування. Це передбачає і тристороння угода від 2020-го року. Її підписали Азербайджан, Вірменія та росія. Тоді – після 30-ти років протистояння – Азербайджан повернув контроль над частиною окупованих районів. Москва ж натомість відправила туди так званих “миротворців”. Проте нині вони не здатні гарантувати навіть свою безпеку, а стабільність у регіоні – тим паче. Це вкотре підкреслює слабкість росії. Після поразки в Україні недоімперія все більше втрачає авторитет і позиції у світі. Тепер ще й на Південному Кавказі.

Христина Катарина, “5 канал”

Нагадаємо, у Єревані розпочалися протести з вимогою, аби країна вийшла з Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ) після того, як та не виконала своїх обов’язків.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.