Німеччина та Греція передадуть Україні грецькі БМП – через чотири місяці після того, як пообіцяли

Україна нарешті отримає від Греції 40 бойових машин піхоти БМП-1 радянського виробництва, які обіцяли їй передати ще чотири місяці тому.

Натомість Греція отримає від Німеччини Сучасні БМП Marder в рамках домовленості щодо кругових поставок, заявило Міністерство оборони Греції, повідомляє Gazeta.ua.

Згідно з офіційним повідомленням відомства, Міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос та міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт домовилися, що Греція передає Україні 40 БМП-1 взамін на аналогічну кількість БМП Marder від Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський перерахував країни, від яких Україна чекає більше військової допомоги

Вперше про наявність цієї домовленості стало відомо чотири місяці тому. Греція підготувала БМП до передачі, але Німеччина постійно затягувала з виконанням своєї частини Угоди, за що Афіни піддали Берлін жорсткій критиці. Німеччина виправдовувалася тим, що БМП нібито довго не використовувалися і потребують ремонту.

Тим часом уряд Німеччини вкотре відмовився передати танки Leopard 2 Україні. Нібито навчання українських військових поводженню з цими танками займе тривалий час.

Відомо також, що німецький виробник зброї Rheinmetall власними коштами повністю відновив 16 БМП Marder зі старих запасів. Він готовий передати ці БМП Україні, проте угоду всіма силами гальмує німецький уряд – з невідомої причини.