Американські вчені з’ясували, що прийом вітамінів уповільнює старіння мозку на 60%

Проведене у США трирічне клінічне випробування показує, що вітамінні добавки можуть уповільнити зниження когнітивних функцій мозгу на 60 %.

Дослідники з Університету Вейк Форест у Північній Кароліні та Жіночої лікарні Брігама у Бостоні перевірили, чи покращують щоденний прийом екстракту какао чи вітамінно-мінеральних комплексів пам’ять та інші розумові здібності у 2262 осіб у віці 65 років та старше. Про це повідомляє CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове дослідження розвіяло міф про негативний вплив вечері на схуднення

Вони оцінювали стан когнітивних функцій в учасників до і під час трирічного випробування за допомогою тестів, що включають запам’ятовування списків слів, числові завдання, швидкість мови та запам’ятовування історій.

Екстракт какао багатий речовинами, званими флаванолами, і попередні дослідження показали, що вони можуть бути корисними для роботи мозку. Але це дослідження показало, що щоденні добавки какао не вплинули на когнітивні здібності учасників.

Однак щоденний прийом полівітамінно-мінеральних добавок, швидше за все, покращував когнітивні показники, особливо у людей із серцево-судинними захворюваннями відомим фактором ризику розвитку деменції.

“У довгостроковому рандомізованому контрольованому дослідженні за участю літніх жінок і чоловіків ми надали перші докази того, що щоденне вживання безпечного, доступного та недорогого полівітаміну може покращити когнітивні функції/ Це відкриття може мати важливі наслідки для охорони здоров’я щодо здоров’я мозку та стійкості до майбутнього зниження когнітивних функцій”, – пишуть дослідники.

Хоча фахівці з хвороби Альцгеймера та деменції надихнуті результатами, вони попереджають, що необхідні більш масштабні дослідження, перш ніж рекомендувати щоденний прийом полівітамінів для захисту людей похилого віку від зниження когнітивних функцій.

Попередні випробування харчових добавок не продемонстрували впливу захворювання. З цією думкою згодна і професор Лаура Бейкер з Університету Вейк Форест, одна із авторок дослідження.

“Хоча попередні результати є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження на більшій та різноманітнішій групі людей. Крім того, нам ще належить зробити велику роботу, щоб краще зрозуміти, чому полівітаміни можуть покращити когнітивні функції у людей похилого віку”, – сказала вона.

Давно відомо, що коли жінка стає матір’ю, структура її мозку змінюється.

Іспанські вчені з’ясували, що те ж саме стосується чоловіків. Вони також переживають зміни, хоча й невеликі.

Науковці дослідили мозок 40 чоловіків, які готувались стати батьками. Вони проводили дослідження протягом вагітності та через кілька місяців після народження дитини. Як контрольну групу використали 17 бездітних чоловіків.