“Світ нехтує загрозою захоплення Запорізької АЕС” – Данілов про візит МАГАТЕ

Візит місії Міжнародного агентства з атомної енергетики на захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію не приніс бажаного результати.

Світ продовжує ігнорувати загрозу захоплення станції. Про це сказав секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов для Wirtualna Polska.

Найбажанішим результатом візиту МАГАТЕ, за його словами, було б, якби Російська Федерація забрала зброю, вибухівку і пішла б з електростанції.

“Спочатку місія мала їхати в Енергодар через Росію, але ми протестували. Вона врешті проїхала Україною, але ми домовилися, що її супроводжуватимуть незалежні журналісти”, пояснив секретар РНБО.

Зрештою, окупанти не допустили журналістів до станції, а МАГАТЕ не зробило нічого корисного, зауважив Данілов. Місія повинна була наполягати на тому, аби Росія дотримувалась домовленостей, а світ мав би інформацію щодо ситуації на ЗАЕС від незалежних джерел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захарова “розганяє” провокаційні заяви про війну в Україні

“Світ нехтує загрозою захоплення Запорізької АЕС”, додав він.

Данілов дорікнув світові за ігнорування злочинів РФ. Також нагадав про те, як країна-окупантка забрала частину територій у Грузії 2008 року, анексувала Крим 2014 року та вбила майже 300 людей, які летіли в малайзійському Boeing 777.

“Це наслідки потурання терористам. Масштаби насильства зростають”, зауважив секретар РНБО.

Вночі проти 11 вересня Запорізьку АЕС повністю зупинили. Сталося це з відключенням о 03:41 від енергомережі блоку №6.

Через обстріли російськими військами 3 вересня вимкнувся енергоблок №5 станції.

МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар і ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України, але росіяни хочуть перепідключити її до окупованого Криму.