Євросоюз зняв частину санкцій з Януковича, Пшонки та їхніх дітей

Рада Євросоюзу зняла частину санкцій з президента-втікача Віктора Януковича, його сина Олександра.

Таке ж рішення ухвалено стосовно екс-генпрокурора України Віктора Пшонки та його сина Артема. Відповідний документ опубліковано на офіційному сайті ЄС.

Йдеться про санкції, які Євросоюз запровадив ще 5 березня 2014 року. Накладені вони за “розтрату державних коштів України або зловживання службовим становищем”.

Стосувалися санкції доступу цих осіб до їхніх активів у країнах ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майно міністра часів Януковича стягнули на користь держави

Рада ЄС мотивувала своє рішення тим, що дія санкцій минула 6 вересня.

“На підставі перевірки Радою записів про чотирьох осіб, щодо яких термін застосування обмежувальних заходів закінчився 6 вересня 2022 року, а також відомостей про їх права на захист і їх право на ефективний судовий захист”, йдеться в мотивації рішення.

Ще у 2021 році Генеральний суд ЄС скасував санкції щодо сина Віктора Януковича Олександра. Рішення стосувалося тих обмежень, які на той час вже втратили свою силу.

На початку серпня цього року Європейський Союз запровадив нові санкції проти позбавленого статусу президента Віктора Януковича і його сина Олександра.

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні повторно наклав санкції на Сергія Курченка, Павла Лебедєва, Віктора Януковича та Олега Дерипаску в частині блокування їхніх активів та активів, до яких вони можуть бути причетні.

Понад 300 млн грн сина президента-втікача Віктора Януковича віддали Збройним силам України. Мова про арештовані кошти ПАТ “Всеукраїнський банк розвитку”, власником 100% акцій якого з 2011 року був старший син колишнього президента Олександр Янукович.