Принц Гаррі ще в списку. Як змінилася черга на британський престол після смерті Єлизавети ІІ

Після смерті королеви Великої Британії Єлизавети ІІ на трон автоматично зійшов її старший син Чарльз. Тепер він називатиметься Карлом ІІІ.

Монархиня, яка правила найдовше в історії країни, померла 8 вересня у 96 років. Її Величність мала четверо дітей, вісім онуків і 12 правнуків. Розбираємось, як змінилася черга на британський престол після смерті Єлизавети ІІ.

Дружина Карла ІІІ Каміла після коронації чоловіка стане королевою-консортом. Цей титул їй надала сама монархиня ще в лютому цьогоріч.

Перше місце претендентів на трон після царювання Карла ІІІ посідає принц Вільям, герцог Корнуольський та Кембриджський. Він закінчив Сент-Ендрюський університет з відзнакою. Служив у Королівських військово-повітряних силах та був пілотом санітарного вертольота. 2011 року одружився зі своєю давньою подругою Кейт Міддлтон, яка після весілля отримала титул герцогині Кембриджської. Пара виховує трьох дітей принца Джорджа, принцесу Шарлотту та принца Луї.

Зараз Вільям виконує королівські обов’язки та займається благодійністю. Його основні обов’язки полягають у тому, щоб підтримувати короля у його королівських зобов’язаннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принца Філіпа перепоховають після прощання з Єлизаветою ІІ

Принц Джордж посідає друге місце в лінії наслідування трону. Ще до народження принца газета The Washington Post назвала його “найвідомішим у світі малюком”. Також він став першою людиною в історії, стаття про якого у кількох мовних розділах Вікіпедії з’явилися ще до його народження.

Принцеса Шарлотта обіймає третю сходинку в черзі на трон. А її молодший брат принц Луї, якому у квітні виповнилося чотири роки на четвертому місці у черзі.

П’ятим престолонаслідником є молодший брат принца Вільяма принц Гаррі, герцог Сассекський. Він є другим сином короля Карла ІІІ та принцеси Діани. Пройшов навчання у Королівській військовій академії в Сандхерсті і став лейтенантом в армії. Служив пілотом вертольота 10 років. За цей час проходив активну службу в Афганістані. Пішов з армії 2015 року.

Три роки по тому одружився з американською акторкою Меган Маркл. У них народилося двоє дітей син Арчі та донька Лілібет. Вони посідають шосту та сьому сходинку рейтингу. 2020 року подружжя склало з себе королівські обов’язки і вирішило переїхати до США, але титули герцога і герцогині Сассекських не втратили.

Середній син Єлизавети ІІ принц Ендрю, герцог Йоркський на восьмому місці у списку претендентів. І це не зважаючи на те, що 2019 року навколо нього розгорнувся секс-скандал. Сина Її Величності звинувачують у сексуальних стосунках із Вірджинією Робертс, якій на той момент було лише 17 років. Спочатку Букінгемський палац спростовував таку інформацію. Але згодом Ендрю заявив, що складає королівські обов’язки.

Він разом із Сарою Фергюсон має дві доньки Беатріс та Євгенія. 1996 року пара розлучилася.

Їхня старша донька принцеса Беатріс посідає дев’яте місце на престол. У липні 2020 року Беатріс вийшла заміж за італійського аристократа Едоардо Мапеллі-Моцці. У вересні 2021 року в них народилася донька Сієнна Елізабет. Дівчинку назвали на честь Єлизавети ІІ. Вона і замикає топ-10 претендентів на британський трон.

Члени королівської родини зібралися в Шотландії на службі на честь королеви Великої Британії Єлизавети ІІ. 12 вересня провели церемонію в соборі Святого Джайлса.

У супроводі волинника з Балморала, який виконував голосіння, монархиню винесли з палацу Голірудгаус. Там вона відпочила після 6-годинної поїздки з рідного замку в Абердінширі.