росія витратила понад $300 млн на підкуп політиків у більш ніж 20 країнах – представник адміністрації США

Хабар

Блінкен розіслав ці висновки розвідки посольствам у всьому світі

росія з 2014 року заплатила понад $300 млн політичним партіям більш ніж у 20 країнах, намагаючись вплинути на внутрішньополітичні процеси цих держав. Про таке заявив посадовець адміністрації США, який володіє відповідними даними розвідслужб, пише “Укрінформ” із посиланням на CNN.

“Розвідка встановила, що росія в цей період таємно переказала понад $300 млн і планувала перерахувати ще сотні мільйонів іноземним політичним партіям, посадовцям і політикам у більш як двох десятках країн на чотирьох континентах”, – сказав посадовець. При цьому він зауважив, що не всі випадки грошових переказів були виявлені.

Так москва намагалася посилити конкретні партії та підірвати демократію в певних країнах, пояснив американський чиновник. І додав, що США поділилися цими даними з державами, проти яких були спрямовані такі дії. Він пообіцяв, що партії, котрі приймають гроші від росії, будуть викриті.

“російський прихований політичний вплив становить серйозну проблему для Сполучених Штатів”, – додав представник адміністрації США.

Повідомляється, що держсекретар Ентоні Блінкен розіслав ці висновки розвідувального співтовариства посольствам у всьому світі.

Як пише CNN, корупційні дії росії були задокументовані, зокрема, у Боснії та Герцеговині, Чорногорії й Албанії.

“росія має подвійну вигоду від прихованого політичного фінансування: вплив на осіб та партії, які отримують гроші, та збільшення ймовірності того, що ці партії краще проведуть виборчі кампанії. Приховані відносини між цими партіями та їхніми російськими благодійниками підривають цілісність демократичних інститутів та віру громадськості в них”, – ідеться в посланні Блінкена.

Держсекретар описав методи російського втручання, в т. ч. подарунки, виплати готівкою чи у криптовалюті, рух коштів через підставні компанії та аналітичні центри, а ще використання рахунків та ресурсів посольств рф.

Читайте також: “Для путіна енергоносії – це зброя”: чим менша залежність від російського газу, тим безпечніший світ – Порошенко

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.