“Ми їх повернемо”: “азовці” без права на листування, зв’язок чи ліки, але визволити їх – завдання держави – ГУР (Відео)

Українські бійці шеврон

“Час: Online”

росія вже традиційно не дотримується міжнародного права і Женевської конвенції

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та представник пресслужб ГУР Міноборони Андрій Юсов обговорили, які шанси повернути “азовців”.

“Питання не в шансах. Ми нині говоримо не про азартні ігри, казино чи лотерею. Це завдання для держави і для Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, до якого входять і ГУР, і Мінстерство реінтеграції, СБУ, МВС і багато інших структур. І це завдання має бути виконано”, – говорить Юсов.

Він розповів, що справа дуже важка, бо ми маємо справу з державою-агресором, яка не дотримується міжнародного права і Женевської конвенції. А трактують це і роблять по-своєму.

“Речі, які мали б бути забезпечені з точки зору міжнародного права, наприклад, право на листування, на регулярний зв’язок із рідними, не забезпечено. Чи, наприклад, інформація про перебування українських військовополонених. росія не надає цієї інформації, хоча зобов’язана це робити. Росія не допускає Червоний Хрест до місць перебування українських військовополонених на регулярній основі”, – каже представник пресслужби ГУР.

“Але разом із тим важкий переговорний процес триває і ми побачимо результати. Днями повернуто 14 українських захисників з полону, перед цим, до теракту в Оленівці, був обмін і повернуто 144 захисника. Ця робота триває і повернення й обміни будуть… Полонені мають повернутися додому і Україна докладає для цього максимум зусиль”, – підкреслив Юсов.

Дивіться повне інтерв’ю з представником пресслужби ГУР Міноборони Андрієм Юсовим:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 201 день повномасштабної війни – понад 53 тисячі знищених окупантів.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.