Причину московія “висмоктала з труби”: подробиці закриття “Північного потоку-1” – сюжет (Відео)

"Північний потік"

Перша нитка газопроводу “Північний потік” запрацювала 2011

Газові ігри паршивих акторів. Причин для припинення роботи “Північного потоку-1” немає – заявила німецька компанія Siemens. Там кажуть, що несправність, яку виявили на компресорній станції, можна вирішити на місці. Хоча напередодні “газпром” божився, що ремонт деталі треба робити за кордоном, а без цього газогін не може працювати. Тому зупинив роботу “Північного потоку” на невизначений термін. Євросоюз звинуватив москву в брехні. Переконаний, що кремль вигадує відмовки, щоб не виконувати контракти й тисне на Європу, аби та зняла з нього енергетичні санкції.

росію вкотре викрили на брехні. москва “висмоктала з труби” причину для припинення поставок газу до Європи. Напередодні “газпром” на невизначений термін зупинив роботу “Північного потоку” буцімто через витікання мастила на компресорній станції. Допоки цю проблему не вирішать, газогін не зможе працювати, заявила країна-бензоколонка. Та вже наступного дня це спростувала німецька компанія Siemens, що виробляє турбіни для “Північного потоку”. Зазначила, що витікання мастила звичайна несправність, яку можна полагодити на місці.

“Як виробник турбін ми можемо лише констатувати, що висновок “газпрому” не є технічною причиною для припинення роботи. Такі витоки зазвичай не впливають на функціонування турбін і можуть бути усунені на місці. Натепер Siemens Energy не здійснює техобслуговування “Північного потоку”, але готова взяти участь у технічних роботах. На компресорній станції “портова” є вдосталь додаткових деталей для роботи “Північного потоку”, – заявили у компанії.

Причин для припинення роботи “Північного потоку-1” не бачить і німецький регулятор. А Євросоюз такий крок москви вважає оманливим і цинічним.

“Заява “газпрому” про те, що він знову закриває “Північний потік-1″ через обманну відмовку, є ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника. Це також доказ цинізму росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість виконувати контракти”, – наголосив речник Європейської комісії Ерік Мамер.

Перша нитка газопроводу “Північний потік” запрацювала 2011. Вона сполучає російський “виборг” та німецький “Грайфсвальд”. Протяжність трубопроводу – 1128 кілометрів. Ним росія постачає пальне до Європи в обхід України й використовує газогін у політичних цілях. Після того, як Брюссель покарав москву санкціями за повномасштабне вторгнення та відмовився платити за газ у рублях, кремль скоротив обсяги поставок “Північним потоком” до 20%. Пояснив це начебто несправністю турбіни, яку неможливо відремонтувати через обмеження. Деталь перебувала у Канаді. Попри санкції її таки полагодили і відправили росії. От тільки “газпрому” вона виявилася непотрібною, тож уже два місяці лежить на заводі в Німеччині.

“Північний потік” – головний трубопровід, яким “газпром” постачає газ до північно-західної Європи. Ним можна щодня перекачувати до Німеччини 165 мільйонів кубічних метрів газу, як це і відбувалося. Але останнім часом цей обсяг зменшили до 33 мільйонів, а тепер узагалі припинили поставки”, – повідомив аналітик із газових питань консалтингової компанії ICIS Том Марцек-Мансер.

Єврокомісар із питань економіки Паоло Джентілоні підсумував: “путін робить ще один крок до скорочення поставок газу. Це буде порушенням контрактів. Усі сподіваються, що цього не станеться. В іншому разі такі дії матимуть наслідки. Очевидно, ми місяцями готувалися до можливого ризику, тож не слід його недооцінювати. Але нас точно не залякати”.

І це Європа демонструє не лише на словах. Цього тижня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала обмежити ціни на російський газ на рівні ЄС. Водночас країни Євросоюзу дочасно заповнили свої газосховища на 80%, хоча такого показника планували досягти лише в жовтні. У цьому допомагають Сполучені Штати. росію вкотре звинуватили у використанні енергії як зброї. Погроз путіна “заморозити Європу холодом” не боїться і Німеччина. У тамтешньому Мінекономіки готові до цілковитого відключення російського газу й урізноманітнюють джерела поставок. Своє плече Німеччині запропонувала підставити й Україна. Київ може постачати Берліну електроенергію, а отже допоможе покінчити з енергетичною залежністю від росії, зазначив глава уряду Денис Шмигаль. Пропозицію готується озвучити німецьким колегам особисто під час візиту до Берліна цими вихідними.

Христина Катарина, “5 канал”

Читайте також: Газовий удар по Європі: росія раптово перекрила трубопровід “Північний потік-1”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.