Українців в окупації закликали не ходити на “референдуми”: за це буде стаття

Псевдореферендуми, які Росія планує проводити на тимчасово захоплених територіях, є злочином.

За участь у них передбачена кримінальна відповідальність. Про це заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону “UAразом”.

“Референдуми”, як би вони (росіяни ред.) їх не називали, – це все елементи злочину, який вчиняє Росія щодо нашої держави. У них зараз етап закритої фази з відкритою датою. Ми чудово це розуміємо і бачимо. Немає і не буде ніяких “референдумів” на нашій українській землі. А те, що вони називають там щось, когось із Росії привозять, скриньки якісь роблять, абсолютно нічого схожого з референдумом не має”, – сказала Верещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни визнають, що не можуть провести псевдореферендуми на захоплених територіях – ISW

Вона додала, що країни Заходу ніколи не визнають результати таких псевдореферендумів, оскільки “це все фарс і цирк”.

“Але для наших громадян, які братимуть у цьому участь, це, насправді, стаття Кримінального кодексу. Тому закликаю евакуюватися усіх, хто може, а якщо так склалося, що люди змушені залишитися на непідконтрольних територіях, – не брати участі у жодних “референдумах”. Жодним тиском, жодним насильним спонуканням тощо не можна потім буде виправдати те, що людина йшла на “референдум”, брала якісь “бюлетені” і щось там робила”, – застерегла Верещук.

За її словами, відсоток мешканців тимчасово непідконтрольних територій, готових брати участь у псевдореферендумах, мізерний – “навіть не 2%”.

Віцепрем’єр-міністр закликала громадян телефонувати на гарячу лінію за номером 15-48, щоб отримати допомогу в евакуації на підконтрольну територію України.

Російське керівництво вимагає від колаборантів на тимчасово захопленій Херсонщині продовжувати підготовку до проведення псевдореферендуму.

Перед псевдореферендумом російські окупанти намагаються підкупити мешканців Херсонської області. Пропонують їм “допомогу” в обмін на відмову від українського громадянства.