“Це як кнопочний телефон і айфон”: артилеристи показали, як польський “Краб” нищить москолоту (Відео)

САУ "Краб"

Повномасштабна війна росії проти України

Звичайними снарядами “Краби” здатні діставати російську арту на відстані до 30-ти кілометрів, реактивними – до 40-ка

Вони змінили 152-й калібр на 155-й. “Боги війни”, які раніше працювали на радянських “Гіацинтах”, нині ведуть контрбатарейну боротьбу на польських самохідних артилерійських установках “Краб”. Яка вона – нова західна зброя? Які її переваги на передовій? І які цілі знищують артилеристи – у матеріалі журналістки “5 каналу” Ольги Калиновської.

Вони оперативно виїжджають на позицію, відстрілюються. І так само оперативно ховаються-маскуються. Ще до того, як російська артилерія встигне зрозуміти, хто і звідки б’є по ній. Сьогоднішня ціль Краба – польської самохідної гаубиці калібру 155 міліметрів – реактивні системи залпового вогню ворога, які не втихають із самого ранку.

На сході дощ. І він на руку богам війни – російські “Орлани” у таку погоду не літають, а отже побачити, звідки лупить наша арта, практично неможливо. Зате новенькі гаубиці бачать усе. Цілі їм вказують із командирської машини управління. І – вперед!

“Мені приходить ціль. Ціль я ввожу в систему топаз після цього, як я ввів цю ціль, вона з’являється в загальній системі управління нашій і вона вже дублюється на гармати і вони автоматично по команді можуть наводитися на цю ціль”, – пояснює військовослужбовець ЗСУ Артем.

Контрбатарейна боротьба – одне з основних завдань на фронті цих далекобійних систем. Звичайними снарядами “Краби” здатні діставати російську арту на відстані до 30-ти кілометрів. Реактивними – до 40-ка. Щоб привести САУ з похідного положення у бойове, достатньо 30-ти секунд. На відміну від радянських систем, “Крабам” достатньо одного-двох снарядів, щоб пристрілятися і влучити у ціль.

“На 2С5 ми влучали з п’ятого-шостого пострілу, це якщо врахувати всі сприятливі моменти, “Краб” це десь третій постріл. Тому що перший постріл зазвичай називають холодний ствол, ствол ще не прогрітий, десь може бути недоліт, переліт, але не великий переліт чи недоліт, другий ствол прогрітий вже і йде коректура, з третього ми влучаємо в район цілей. Це десь 5-06, 20 метрів”, – розповідає український боєць.

Гармата повертається на 360 градусів за горизонталлю, причому одним натисненням кнопки. Стріляти можна за будь-якою траєкторією. Аж до того, що три снаряди, випущені під різним кутом, можуть одночасно приземлятися в одну-єдину точку. З чотирьох-п’яти людей обслуги “Краба” найлегша робота – у навідника, сміється командир гармати.

“Тут з ручної роботи залишилось те, що номер обслуги вкладає заряди. А так все автономно. Наведення дуже швидко. Що у вертаикальній, що у горизонтальній площині і в один час. Кнопочку натискаєш і вона одразу, буквально в секунди три-чотири і вона вже наведена. Ми можемо їхати і одразу при поступі команди займати по дорозі вогневу позицію, приводитись до бою і за півтори хвилини ми вже можемо відкривати вогонь”, – каже український захисник Василь.

Це артсистема 21-го століття, кажуть артилеристи. Цифрова, зручна та легка в керуванні. Різниця особливо гостро відчувається, каже Василь, бо донедавна вони працювали на 2С5 – радянських “Гіацинтах”. Калібр 152 міліметри.

“Це як кнопочний телефон і айфон. 21 століття, все зроблено для людей. Зручно, мобільно. Якщо швидко приїхати, швидко відкрити вогонь, швидко закінчити, це дуже великий плюс, бо вони не встигнуть розібрати, що де і як, а ми вже будемо пити каву”, – наголошує Василь.

Крім того, що “Гіацинти” програють у швидкості розгортання, точності та зручності стрільби, у разі ворожих прильотів гармата аж ніяк не захищає екіпаж. На відміну від “Крабів”, де артилеристів під час роботи геть не видно. Всі вони – всередині броньованої машини. І місця там, кажуть боги війни – достатньо.

“Зручніша у побуті, під час роботи набагато більша безпека. Весь екіпаж знаходиться в машині. Зарядник, снарядник, навідник, командир, тобто, не дай Боже обстріл, є шанси менше пошкодження отримати”, – зауважує Максим.

З Донеччини, Ольга Калиновська, Сергій Клименко, Сергій Малін, “5 канал”.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Латвія подарувала Україні чотири бойові гелікоптери і шість 155-мм САУ.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.