У Росії відреагували на візит Пелосі до Тайваню

У Російській Федерації вважають візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню явною провокацією.

РФ закликала США “утриматися від дій, що підривають регіональну стабільність та міжнародну безпеку, та визнати нову геополітичну реальність, у якій вже немає місця для американської гегемонії”. Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок ввечері заяві МЗС РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про Ненсі Пелосі: факти та світлини

“Розглядаємо її візит як явну провокацію в дусі агресивної лінії США щодо всебічного стримування КНР. Вважаємо, що відносини між сторонами Тайванської протоки це суто внутрішня справа Китаю”, йдеться у повідомленні.

Росія вважає, що китайська сторона має право “вживати заходів, необхідних для захисту свого суверенітету та територіальної цілісності у тайванському питанні”.

Спікерка Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Ненсі Пелосі заявила, що її візит на Тайвань є сигналом непохитної відданості США підтримці динамічної демократії острова. Візит є частиною ширшої подорожі до Індо-Тихоокеанського регіону включаючи Сінгапур, Малайзію, Південну Корею та Японію.

Ненсі Пелосі прилетіла до Тайваню 2 серпня. Це перший приліт американського високопосадовця на острів за останні 25 років. МЗС Китаю заявило про рішучий протест у зв’язку з візитом.

Літак Пелосі супроводжували американські винищувачі. Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. Пекін бачить острів своєю територією. Він застеріг президента США Джо Байдена від “гри з вогнем”.

Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв у червні міністр оборони Китаю Вей Фенхе.