Українці у Канаді звернулися до суду через скандальну турбіну для “Північного потоку”

Організація української діаспори Світовий конгрес українців подала судовий позов у Канаді. Причиною стало рішення уряду передати після обслуговування турбіну Siemens для “Північного потоку” попри санкції.

12 липня СКУ заявив, що подає позов у Канаді, аби запобігти поверненню турбіни і не допустити обслуговування російських турбін у країні в майбутньому. Про це повідомив National Post.

Тоді ж, у вівторок, позов уже подали до суду. Такі дає мають джерела “Європейської правди”.

Лідер СКУ Пол Грод наголосив, що рішення є “великою помилкою з жахливими наслідками”.

“Ми не можемо постачати терористичну державу інструментами, які їй потрібні для отримання коштів на фінансування вбивства десятків тисяч невинних людей”, наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче повністю перекрити газ у Європу Зеленський

Грод переконаний, що можна знайти кращі рішення, ніж просто “піддатися на вимоги Росії”. Нагадав, що постачати російський газ до Європи можна було б через українську газотранспортну систему.

Він визнав, що за принципову позицію демократичному світу доведеться платити дорожче. Але єдиний “спосіб зупинити страждання України це зупинити війну”.

“Люди і бізнес, які вірять в ідеї свободи, демократії і прав людини, можуть і мають об’єднатися для пошуку проривних рішень в енергетичній кризі, яку створила Росія… Ми розуміємо, що потерпає увесь світ: зростають ціни на продукти, є дефіцит продовольства, зростають ціни на газ. Усе це через Володимира Путіна, і ми не маємо про це забувати. Потрібно бути дуже рішучими і принциповими, тому що Путін експлуатуватиме будь-які наші вагання”, наголосив Грод.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне “Північний потік” через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу “Північний потік” для планових профілактичних робіт.

З 16 червня “Північний потік” працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині, Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов’язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають “Північний потік”.

“Північний потік-1” скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Сполучені Штати і Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни. Її хочуть повернути Німеччині для газопроводу “Північний потік-1”. Про це заявив 11 липня речник Державного департаменту Нед Прайс.

Міністерство закордонних справ України в понеділок, 11 липня, викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для “Північного потоку”.