Президент Шрі-Ланки втік із країни на військовому літаку

Президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса втік із країни на тлі масових протестів через економічну кризу. Про це повідомляє BBC.

Як зазначається, Раджапакса на військовому літаку прибув до столиці Мальдівських островів Мале пізно увечері 12 липня.

Втеча Раджапакса поклала край сімейній династії, що правила Шрі-Ланкою протягом десятиліть.

Його брат, колишній міністр фінансів Безіл Раджапакса, також залишив країну. За інформацією джерел ВВС, він прямує до США.

Від’їзд президента Раджапакса загрожує потенційним вакуумом влади в країні, яка потребує уряду, що функціонує, щоб розпочати відновлювати її після фінансового краху.

Політики з інших партій говорили про формування нового уряду єдності, але поки що немає жодних ознак того, що вони близькі до угоди.

Згідно з конституцією Шрі-Ланки, якщо президент іде у відставку, його місце посідає прем’єр-міністр.

Прем’єр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе також украй непопулярний у країні. Протестувальники підпалили його приватну резиденцію 9 липня, і він сказав, що піде у відставку, але не назвав дату.

Наступним після прем’єр-міністра претендентом на виконання обов’язків президента Шрі-Ланки є спікер парламенту. У Шрі-Ланці це Махінда Япа Абейварден – союзник Раджапакси. Неясно, чи громадськість визнає його авторитет.

Хто б не став виконувачем обов’язків президента, він має 30 днів, щоб провести вибори нового президента з-поміж членів парламенту. Переможець цього голосування може потім допрацювати залишок терміну Раджапакси до кінця 2024 року.

Нагадаємо, Президент Шрі-Ланки Готабайя Раджапакса напередодні підписав свою заяву про відставку, датовану 13 липня, а спікер парламенту публічно оголосить про це нації в середу.

Якщо діючий президент Шрі-Ланки дотримається обіцянки піти у відставку 13 липня, його наступника оберуть вже 20 липня.

Прем’єр-міністр країни Раніл Викрамасінгхе оголосив про банкрутство країни, після чого розлючений натовп взяв штурмом президентський палац, увірвалися на територію резиденції прем’єр-міністра Раніла Вікрамасінгхе та підпалили її.

Масові антиурядові протести вже призвели до відставки керівництва країни.