Зеленський вніс законопроєкт щодо поляків

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про надання полякам в Україні особливого статусу.

Про це сказав президент Польщі Анджей Дуда під час виступу до 79-ї річниці Волинської трагедії.

“Сьогодні президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про надання полякам особливого статусу в Україні. Сьогодні Україна цим жестом президента символічно запрошує нас: “Ми вітаємо вас тут на особливих правах”. Нехай це буде для нас якимось знаком”, заявив Дуда.

На сайті Верховної Ради зараз документа немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обійми Зеленського з Дудою спричинили істерику в Кремлі

У травні Зеленський анонсував законопроєкт. Тоді дякував польському Сейму за закон про допомогу громадянам України, за яким наші громадяни, що вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі самі права і можливості, як і громадяни Польщі легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку, соціальні гарантії тощо.

“Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Найближчим часом я подам до Верховної Ради України аналогічний дзеркальний проєкт. Дай Боже, аби польським громадянам ніколи у житті не знадобились всі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення, які показують, що українці і поляки рідні та рівні”, заявляв Зеленський.

Минулого місяця Польща підписала найбільшу угоду за останні 30 років про постачання зброї для України. Західний сусід поставить понад 50 гаубиць Krab. Раніше у Києві відбулися українсько-польські міжурядові консультації.