Авто для фронту можна ввозити без мита і податків – прем’єр

Після скасування пільгового розмитнення автомобілів українці все ще можуть завозити без обмежень і будь-яких платежів електромобілі і авто для фронту у вигляді гуманітарної допомоги.

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю LB.ua.

Скасування ПДВ на імпорт, акцизного податку і в’їзного мита на авто у березні не було “помилковим рішенням”, сказав прем’єр. Тому що розшириили коридор для імпорту та експорту після блокади портів.

Зараз роботу внормували, повідомив Шмигаль.

“Ми розподілили всю логістику, внормували роботу митниці, відкрили додаткові можливості і спроможності для митниці, правильно організували роботу з нашими сусідами, вжили низку інших заходів, фактично з 1 липня ми повертаємо систему, яка існувала”, сказав прем’єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митники назвали найдорожчий автомобіль з “нульовим розмитненням”

Заявив про покращення.

“Ми матимемо електронну реєстрацію і розмитнення автомобілів. Це можна буде зробити через “Дію” дуже просто, буквально, лише додавши номер VIN-коду автомобіля, і платіжки будуть формуватися автоматично. Сплата йде автоматично, практично можна буде отримати техпаспорт і номера поштою. Ми значно спрощуємо ввезення автомобілів як наступний крок. Тому ніяких помилок, усі ці речі сплановані. Вони планово розпочиналися, планово завершуються, всі попереджені, всі знають”, розповів Шмигаль.

Без оподаткування, мита і ПДВ залишили електроавтомобілі.

“Таким чином ми стимулюємо та просимо наших громадян переходити на електротранспорт, що значно краще і з точки зору екології, і з точки зору наявності великих електроенергоресурсів. Ми стикалися вже з паливною кризою після того, як росіяни розбивали наші сховища, нафтопереробні підприємства, навіть автозаправні станції. Тому електромобілі це пріоритет, і ми політично даємо такий сигнал і формуємо можливість” заявив прем’єр.

Автомобілі для фронту можна продовжувати ввозити як гуманітарну допомогу. Зокрема пікапи або джипи вони й надалі не оподатковуються.

“Тобто, якщо для фронту ми веземо дизельний або бензин-автомобіль, він також не підлягає оподаткуванню ні ПДВ, ні митом. Він заїжджає як гуманітарка. Тому всі можливості для фронту у нас відкриті, як і було раніше”, сказав прем’єр.

21 червня Верховна Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та на розмитнення автомобілів. Перед цим у березні мита скасовували.