Платежі окупантам не закривають борги за комуналку – роз’яснення для захоплених територій

На тимчасово окупованих територіях України окупаційна влада вимагає сплачувати їй кошти за житлово-комунальні послуги .

Однак сплата на їхні рахунки або готівкою не зараховується та не закриває борги. Про це повідомляє Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У ЗМІ поширюється інформація, що самопроголошені керівники електро-, газопостачальних та комунальних підприємств створюють власний механізм оплати за спожиту електрику, тепло, природний газ, постачання води та водовідведення для побутових та непобутових споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта припиняє роботу на Херсонщині не хочуть співпрацювати з окупантами

Зокрема, представники окупаційної влади збирають з людей готівкові кошти нібито за оплату комуналки. Також вони скеровують перерахування грошей на рахунки банківських установ, які не мають ліцензій Національного банку України.

“Сплата за вказані послуги має відбуватись виключно на рахунки електро-, газопостачальних та комунальних підприємств, відкриті у встановлений законодавством України спосіб”, наголосили у НКРЕКП.

Компанії-постачальники не нараховуватимуть плату за комунальні послуги споживачам, які були відсутніми понад місяць. Свою відсутність абонент має підтвердити відповідним документом.

Люди повинні звернутися до постачальників послуг, щоб їм не робили нарахування. Це не стосується приміщень, обладнаних лічильниками, потрібно ці показники подавати. Тобто повторювати ті, які були раніше. Це не поширюватиметься на послугу управління багатоквартирним будинком, і не стосуватиметься послуг на тепло.