Перелом є. ЗСУ зупинили ворога на Донеччині – Кириленко

Збройні сили України звільнили Павлівку Волноваського району Донецької області. Однак говорити про суттєве просування бійців поки що зарано.

На цьому наголосив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко 1 липня під час національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

“Головне втримати ту навалу окупантів і максимально закріпитися на оборонних позиціях. А потім уже Генштаб повідомлятиме про наші успіхи. Є цей перелом, ми зупинили ворога. Це найголовніше”, сказав він.

Масованих обстрілів зазнає ледь не кожне прифронтове місто. У ніч проти 1 липня росіяни накрили вогнем Слов’янськ і Бахмут. Найгарячішими точками на Донеччині залишаються Слов’янський, Бахмутський і Краматорський напрямки. З Донецького напрямку Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка перебувають під постійними обстрілами з важкої артилерії і реактивних систем залпового вогню.

За добу четверо цивільних загинули. Ще 18 отримали поранення. Одним з основних районів, звідки треба негайно евакуюватися, є Бахмутський. За словами керівника області, у Бахмуті залишилися майже 24 тис. мешканців з населення майже 90 тис.

Однак і така кількість людей у місті поряд з окупованою Росією територією доволі велика. Обстріл траси Лисичанськ Бахмут і складність ситуації на Луганщині вимагають негайної евакуації, переконаний глава адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може спробувати захопити Харків і область Синєгубов

“Складно вмовляти людей на виїзд. Вони починають жвавіше виїжджати, коли прильоти йдуть системно і хаотично по цивільній інфраструктурі. У середньому, до 350 осіб щоденно вивозимо. Це стосується і найгарячіших точок. На підконтрольній Україні території залишаються 340 тисяч”, повідомив Кириленко.

З 23 травня газопостачання в Донецькій області відсутнє повністю.

“Це пов’язане з тим, що два газопроводи перекрила Російська Федерація, там, де вони переходили. А інший – просто перебитий. Там ще й іде активна фаза бойових дій. Ворог б’є по цивільній та критичній інфраструктурі”, зазначив глава області.

Водопостачання й електропостачання є, хоч і з перебоями. У Дружківці, Костянтинівці та приватному секторі Слов’янська, Краматорська відсутня вода. Її постачають рятувальники та волонтери.

Зараз у Донецькій області немає жодного безпечного місця. Лінія фронту під постійними російськими обстрілами. Тому мешканців Донеччини закликають евакуюватися.

Міста Бахмут, Слов’янськ і Часів Яр за останню добу обстрілювали. Також російські окупанти накривали вогнем Мар’їнку, Красногорівку, Авдіївку й Торець. Про це заявив Кириленко 30 червня.

55% Донецької області під контролем росіян, заявив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко 22 червня. Окупація включає в себе і зруйновані міста, зокрема Маріуполь та Волноваха. Ситуація вздовж усієї лінії фронту дуже складна. Ворог застосовує дуже важку артилерію, авіацію всі види озброєння, які є.

Росіяни не спроможні захопити Донеччину, не зруйнувавши її, сказав Кириленко.