Показали звірства окупантів на весь світ. Арбітр Любош Міхел допоміг збірній України з мініфутболу

Виступ чоловічої збірної України з мініфутболу на чемпіонаті Європи 2022 року не можна назвати вдалим. Після перемоги в групі від наших футболістів очікували виходу мінімум до чвертьфіналу. Проте в 1/8 фіналу “синьо-жовті” прикро поступилися Франції на останніх хвилинах і завершили боротьбу на турнірі.

Зате нашим гравцям удалося на весь світ показати наслідки воєнного вторгнення Російської Федерації на територію України. На поєдинок з французами футболісти вийшли зі спеціальними світлинами, на яких був зображений увесь жах війни, зокрема з Бучі й Ірпеня, розповів Gazeta.ua віцепрезидент Федерації мініфутболу України Євген Саханський.

Ці світлини збірникам передали ще в Україні й попросили організувати в словацькому Кошице, де відбувався турнір, виставку.

“Ми прийшли домовлятися про виставку, принесли із собою триноги. Організатори сфотографували. Але реакції не було, нам нічого не сказали. На третій день ми самі прийшли й поставили світлини на триноги, нікого не запитуючи. Бо офіційного дозволу нам так і не дали. Казали, що подумають. Можливо, затягували, думали, що ми не ризикнемо”, сказав Саханський.

Любош Міхел подивився і запитав: “Чому українській збірній не можна вийти зі світлинами?”

Зрештою, наша команда вирішила вийти зі світлинами й на матч чемпіонату. А допоміг українцям словацький арбітр Любош Міхел, який працював на поєдинках європейської першості. Рефері добре знайомий з українськими реаліями, адже багато років, з 2008-го до 2015 року, працював у донецькому “Шахтарі”. Міхел був директором відділу міжнародних змагань “гірників”.

“Організатори казали, що можна, проте подумаємо. І так думали три матчі. Ми розмовляли, казали, що в нас є такі світлини. Президент Федерації мініфутболу Словаччини сфотографував їх, надіслав головному координатору. Ми не форсували. А на четвертий матч вирішили вийти зі світлинами. Гравці стояли в підтрибунному приміщенні. Підійшов один з менеджерів і сказав: “Не можна”. А поруч стояв Любош Міхел. Подивився й запитав: “Чому?”. Хвилини три була суперечка. І Міхел сказав: “Зайспокойся. Хай виходять”, пояснив віцепрезидент Федерації мініфутболу України.

Показали всім злочини окупантів!
На Чемпіонаті Європи під час виконання українського гімну гравці показували фото з війни pic.twitter.com/eH7r6FzigG

FootballHub (@FootballHub_Ua) June 8, 2022

Саханський також розповів, що українська команда відчувала підтримку як від місцевих мешканців, так і від інших збірних, які брали участь у турнірі.

“Неможливо було ходити вулицями. Ідеш з прапором України всі кричать, підтримують. Підходиш до арени крики “молодці”, обійми, поцілунки. Організація була космічною. Без особливих ексцесів минуло. Французи зробили нам коридор пошани. Після матчу їм роздали прапори, вони стали у два ряди й улаштували нам цей коридор поваги”, продовжив представник федерації.

Українська команда відчувала підтримку як від мешканців Словаччини, так і від збірних інших країн

Також футболісти збірної України були здивовані, коли перед стартовим матчем з Угорщиною наш гімн заспівав спеціально запрошений чоловік.

“На чемпіонаті було багато правил. Одне з них всі гімни виконують без слів, лише музика. Ми були здивовані, коли вийшли на перший матч, і наш гімн наживо заспівав чоловік. Ми навіть не змогли нормально співати. Ми звикли, що гімни пришвидшують перед матчами. І коли цей чоловік почав виконувати сповільнену версію, то ми не потрапляли в ритм. Як коні на льоду (усміхається. Gazeta.ua). Ми звикли до швидкої версії гімну”, підсумував Саханський.

Через війну в України відібрали чемпіонат світу 2022 року з мініфутболу.

Наша країна побореться за право проведення чемпіонату Європи-2024 або чемпіонату світу-2025.