Енергетичний безвіз в дії: Україна запустила експорт електроенергії до Румунії

Україна у четвер, 30 червня, почала експортувати електроенергію до Румунії.

Про це повідомляє LIGA.Бізнес з посиланням на урядове повідомлення. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав цю подію довгоочікуваною і висловив сподівання, що продаж електрики стане значним джерелом доходів для держави, йдеться у повідомленні.

«Сьогодні з першої години ночі експорт пішов у напрямку Румунії. Початковий обсяг складає 100 МВт. Енергетичний безвіз із ЄС, який запрацював у березні цього року, дає свій дуже осяжний та практичний результат», – заявив Шмигаль.

Зазначається, що лише за перший день експорту державне підприємство Укренерго заробить 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину. Але враховуючи значний потенціал експорту е/е до Європи – до 2,5 ГВт – держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

«Енергетика стане одним із драйверів відновлення нашої економіки, як уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС», – прогнозує Шмигаль.

Як повідомлялося, енергосистема континентальної Європи (ENTSO-E) анонсувала про початок з 30 червня комерційного обміну електроенергією між Україною та Євросоюзом. Оператори систем передачі (TSO) Континентальної Європи підтвердили, що технічні передумови вже виконані, щоб забезпечити перший етап комерційного обміну електроенергією між Україною та сусідніми країнами. Початок комерційного обміну електроенергією з енергосистемою України/Молдови заплановано на 30 червня на з’єднанні України та Румунії.

Нагадаємо, на аукціоні з розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину в напрямку Румунії було зафіксовано рекордні ціни на електроенергію.