Проукраїнський уряд Болгарії іде у відставку

Парламент Болгарії оголосив вотум недовіри уряду та проголосував за відставку кабінету міністрів, який очолює прем’єр-міністр Кирило Петков. Поки неясно, хто увійде до нового уряду і чи відбудуться дострокові вибори.

Кирило Петков був на чолі уряду Болгарії півроку та стояв на проєвропейській та проєвроатлантичній позиції, нагадало Радіо Свобода. 

Опозиція звинувачує  Петкова  у недостатніх зусиллях щодо боротьби з інфляцією. Окрім того, існують суперечки в питанні, чи має Болгарія підтримати прагнення Північної Македонії стати кандидатом у члени ЄС. Аналітики кажуть, що на рішення парламенту вплинуло бажання Петкова боротись із корупцією у вищих ешелонах влади. І сам прем’єр казав, що підготовка вотуму недовіри пов’язана із загрозою викриття великих корупційних схем, у яких могли бути задіяні болгарські політики.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Петков попри партнерські відносини Болгарії з рф, повністю підтримав позицію ЄС та НАТО. Зокрема він звільнив міністра оборони Стефана Янева, який відмовився називати вторгнення рф війною, застосовуючи термін «спецоперація». Кирил Петков також підтримав санкції ЄС проти рф та обіцяв ЗСУ технічну допомогу.

Відставка уряду Петкова стане падінням адміністрації, яка пообіцяла викорінити повсюдну корупцію і зайняла надзвичайно сильну позицію щодо росії.

Болгарські опозиційні партії винесли на обговорення парламенту питання недовіри уряду країни через провал у фінансовій та економічній політиці.

Двоє міністрів болгарської популістської партії «Є такий народ» – Александр Ніколов і Теодора Генчовська, міністри енергетики та закордонних справ – у понеділок подали у відставку.

Болгарський прем’єр-міністр Кирил Петков заявив, що Болгарія висунула умови для скасування вето, яке блокує переговори Північної Македонії про вступ до Європейського Союзу, і працює над тим, щоб Брюссель гарантував виконання цих умов.